Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Obeležen Dan sećanja na NATO bombardovanje

U gradu na Kolubari obeležen je 24. mart Dan sećanja na NATO bombardovanje polaganjem venaca i cveća na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i spomenik palim borcima od 1990. i žrtvama agresije 1999. godine kod naselja „Milorad Pavlović“. Vence su položili i poštu odali predstavnici Vojske

Srbije – komandant Drugog centra za obuku potpukovnik Zoran Smiljanić, Dragan Janković predstavnik Kolubarskog okruga i pomoćnik gradonačelnika Valjeva Miroslav Pimić.

NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Bombardovanje Valjeva počelo je nešto kasnije 14. aprila 1999. godine i grad je pretrpeo znatne štete. Na Valjevo i okolinu je palo 215 bombi, a najviše 150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“. U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je  preko 200 stanova i 50 kuća. Poginulo je troje Valjevaca, dok je povređeno preko 50 građana.

Na nebu iznad našeg grada, u herojskoj odbrani 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!