Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Deca sa invaliditetom, učenici Osnovne škole „Nada Purić“ danas su u okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom trećeg decembra, priredila prigodan program za svoje vršnjake. Veselo, razdraganao sa poletom i osmehom, mališani su u Osnovnoj školi „Nada Purić“, uz pesmu i igru, pokazali i glumačke veštine. Ovom prilikom predstavljeni su i nagrađeni literalni radovi dece koja su učestvovala na konkursu Društva za cerebralnu paralizu. U programu su učestvovali orkestar i folklorni ansambl KUD „Abrašević“.

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Osnovnoj školi „Nada Purić“, prisustvovao je Saša Simić, pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva. On je ovom prilikom u ime gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, uručio 30 prigodnih poklona mališanima sa invaliditetom.

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje, pozivaju na obeležavanje toga dana u cilju da se unapredi i omogući osobama sa invaliditeom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Ovaj značajan datum je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se ove osobe suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društvene zajednice. Prema podacima Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, procenjuje se da oko 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta.

 

Odsek za informisanje i protokol

Grad Valjevo

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!