Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Obeležena godišnjica rođenja Prote Mateje Nenadovića

Na današnji dan 1777. godine u Brankovini kod Valjeva rodio se Mateja Nenadović, u narodu upamćen kao Prota Mateja. Tim povodom, u ime grada Valjeva, na grob državnika, diplomate i sveštenika u porti brankovačke crkve, danas su cveće položili član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović i odbornik Skupštine grada Valjeva Miloš Kovačević.

Prota Mateja je, uz svog oca Aleksu, bio jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka. Posle turske okupacije postao je predsednik Srpskog praviteljstvujušćeg sovjeta, prve srpske vlade, a kao diplomata predstavljao je srpski narod na Bečkom kongresu, ali i na ruskom i austrijskom dvoru, vodio pregovore sa Nemcima, Italijanima, Englezima, Francuzima i drugim narodima koji su mogli da nam pomognu u borbi za oslobođenje, ali pregovarao i sa Turcima o miru i nezavisnosti Srbije.

Sa svojim stricem Jakovom komandovao je vojskom Zapadne Srbije i doneo slobodu našem narodu. Pored svih državničkih obaveza, Mateja nije skidao mantiju i ostao je upamćen kao Prota. Njegovo najznačajnije delo su „Memoari“ koji su napisani na srpskom narodnom jeziku.

Prota Mateja koji je obnovio nemanjićku Srbiju, rodio se na praznik rodonačelnika carske loze Nemanjića – Svetog Simeona (Stefana Nemanje), a umro je u Valjevu 11. decembra (29. novembra po julijanskom kalendaru) 1854. godine.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!