ВестиПолитикаРегион

Обраћање председника Вучића након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, након чега је у обраћању медијима изјавио да од данас имамо потпуну промену ситуације на Западном Балкану, у нашој земљи и посебно на Косову и Метохији.

Председник Вучић је истакао да је Србија увек спремна за дијалог и да је увек била спремна, док неки нису никада били спремни за суштински дијалог, али су имали подршку најмоћнијих западних сила. Он је рекао да су одлуке Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама усмерене на то да се Срби протерају са севера Косова и Метохије и да се направи нова Олуја, те додао да је дат рок за пререгистрацију српских таблица до краја септембра, што значи да планирају општи напад на север Kосова најкасније 1. октобра.
„Шта је то што не само да желе косовски Албанци, односно њихово руководство, већ су у потпуности подржани од стране, пре свега, Велике Британије и Немачке, али и осталих земаља Квинте? Реч је о томе да су они донели две одлуке у својим привременим институцијама. Једна се тиче ускраћивања права уласка са личним картама на територију Косова и Метохије, где ће они по принципу реципроцитета, а доћи ћемо до тог принципа, да уводе такозване декларацијске извештаје или папире са којима можете да уђете. Донели су и другу одлуку, која је, наравно, одлука са јединим циљем да се протерају Срби, нарочито са севера Косова и Метохије, да се направи једна нова Олуја, где ће они у року од два месеца водити кампању да убеде Србе да се региструју по такозваним РКС таблицама, албанским. Ако их не убеде, онда ће да отимају не само таблице, већ и возила Србима“, навео је председник Вучић и додао да је суштина у томе да ми годинама трпимо лажи и представника земаља Квинте и представника косовско-метохијских Албанаца.
Састанак са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Ја ћу вам навести неколико примера. И не морам да се враћам у прошлост и да вам говорим о томе како су нам после 2000. године и револуционарних промена које су дебело платили овде, на територији Републике Србије, како су обећавали и говорили да је Косово само демократско питање, да прво иду стандарди па тек онда расправа о статусу. Стандарди су били тако добри да су спалили десетине наших цркава и манастира, побили десетине наших људи 2004. године, али онда су као награду за све то добили независно Косово 2008. године. На страну све наше лоше одлуке и страх нашег руководства да каже истину на било који начин, јер су се свађали ко ће да остане у својим фотељама, а не да помогне свом народу. Онда смо имали тешке разговоре, када смо имали ужасне одлуке Међународног суда правде због наших глупих питања, наших грешака. 2013. године враћамо се за сто и добијамо Бриселски споразум који нити је био лак, нити је био једноставан за нас. Од тог Бриселског споразума све што је требало Срби да испуне, Срби су испунили. Једину ствар коју је требало они да испуне, они је нису испунили. И како је могуће да петорка западна ћути на то што ЗСО није формирана, али зато када Срби окаче банер ЗСО, онда иду у затвор. Идете у затвор зато што рекламирате нешто што је предвиђено међународно-правним уговором какав је Бриселски споразум, потписан под покровитељством Европске уније. А онда су решили да нас малтретирају са таксама више година, да руше споразум ЦЕФТА, да руше све што су стигли. Онда су решили да упадају седам или осам пута на север са специјалним јединицама, иако смо имали договор са НАТО да то немају право да раде и да то немају право да користе без знања градоначелника и без договора са НАТО. Долазили са дугим цевима и са оклопним возилима. А онда су се стручњаци сетили да треба даље да проводе терор и онда су почели да причају о реципроцитету“, навео је председник и истакао да је циљ био да се покаже Србима „да они не могу да имају Србију, никакву и ни у какавом облику, на територији Косова и Метохије“ и да се то правно насиље над Србима наставља.
Састанак са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„При свему томе, најбруталније су чињенице да њих уопште не интересује међународно јавно право. Кад, на пример, говоре о Украјини, пуна су им уста Повеље Уједињених нација. А кад изговорите Србија и Повеља Уједињених нација, и Резолуција 1244, многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради. Ово се дешава зато што су они силни, бахати и арогантни, а ми немамо нуклеарно оружје и немамо нафту. Зато Србији могу да раде све што пожеле. Или мисле да могу. Ово вам говорим зато што наш народ, а разговарао сам са представницима Српске листе после подне, неће више то да трпи. Неће више да трпи упаде њихових јединица“, пренео је председник Вучић и истакао да је јасно да овде нема ни дијалога, ни разговора, али да ће Србија наставити да чува мир, иако је очигледно да неки други то не желе.
„Када кажу да је Косово за њих независна држава, у ком акту Уједињених нација то пише? Што имамо дијалог уопште? Која је код вас разлика између сепаратизма и права на самоопредељење? Кад Албанци нешто траже и када сви други траже, онда је то право на самоопредељење које славите као демократско право. Када Срби траже било шта, то је сепаратизам и угрожавање мира“, закључио је председник Вучић и приметио да је све што западне силе кажу засновано на праву, макар никакве везе са правом немало, а са правдом још мање.  Он је истакао да се већ десет година боримо за компромисно решење, али да они десет година не пристају на компромис.
Састанак са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Мене интересују они што диригују све ово. Ја их молим да своју бахатост и ароганцију мало спусте, да поштују права оних које су већ убијали. Као председник Србије вам кажем, ми немамо више куд. Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо, али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе. То је наша велика молба. Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Кад год поставите питање: а где су вам принципи, пошто видимо да је Русија страшно погазила међународно право, па што бомбарадовасте Београд, а не нападосте Москву? Кад то питање поставите, схватите да принципи и вредности не постоје“, навео је председник Вучић у свом обраћању.
Uspon
Back to top button