Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Održana 31. sednica Skupštine grada Valjeva

Odbornici Skupštine grada Valjeva danas su na redovnom 33. zasedanju razmatrali 53 tačke dnevnog reda.

Usvojeni Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Valjeva u 2018. godini pokazuje da se na teritoriji grada Valjeva u prošloj godini dogodilo 417 saobraćajnih nezgoda, što iznosi 8,6 % manje u odnosu na 2017. godinu. U saobraćajnim nezgodama u 2018. godini poginulo je 9 lica, 34 lica je zadobilo teške telesne povrede, a 208 lica lake telesne povrede. Najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio se tokom jula, a prema danima ponedeljak je dan kada se desio najveći broj saobraćajnih nezgoda, a prema časovima u toku dana, to je period od 17 časova. U poređenju sa ostalim opštinama u Republici Srbiji, prema vrednosti rizika stradanja dece do 14 godina grad Valjevo se nalazi na 39. mestu, dok najveću vrednost rizika stradanja dece na teritoriji grada Valjeva imaju naseljena mesta Divčibare i Divci. Pored pomenutog izveštaja usvojen je i plan održive urbane mobilnosti Valjeva i unapređenja pešačenja u centralnoj gradskoj zoni.

Odbornici su razmatrali 13 predloga Odluke o određivanju naziva ulica i zaselaka u naseljenim mestima Divci, Gorić, Beloševac, Paune, Žabari, Rađevo selo, Sandalj, Paklje, Balinović, Rovni, Jovanja, Stubo i Taor. Trinaest sela dobiće ukupno 186 imena ulica i desetinu naziva zaselaka.

Na današnjoj sednici Skupštine grada Valjeva odbornici su razmatrali i usvojili  izveštaj o radu i poslovanju Doma zdravlja Valjevo, Zdravstvene ustanove Apoteka   „Valjevo“, Centra za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo, Centra za kulturu Valjevo, Narodnog muzeja Valjevo, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Valjevo, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Moderne galerije Valjevo, Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića“ Valjevo, Ustanove za fizičku kulturu „Valis“ i Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“Valjevo za prošlu godinu.

Odbornici su razmatrali i usvojili izveštaj o realizaciji programa poslovanja  javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“. Takođe su razmatrali i usvojili izveštaje javnih komunalnih preduzeća Vidraka, Vodovoda, Toplane i Poleta za period prva tri meseca ove godine. Prilikom razmatranja izveštaja Vodovoda gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je istakao sledeće: „Grad je uložio negde oko 134 miliona dinara za širenje primarnih cevovoda upravo u seoskim područjima i to je, priznaćete, zaista redak primer da jedna lokalna samouprava izdvoji ovoliko sredstava iz svog budžeta, bez dinara zaduženja upravo za širenje seoskih vodovoda. To ide samo u prilog činjenici da ova gradska vlast vodi itekako računa o selu, a da ne govorim koliko smo puta uvećali subvencije za poljoprivredu i upravo smo svedoci da ovih dana uz veliku pomoć Republike radimo seoske puteve.

Ja koristim priliku pre svega da se zahvalim gospodinu Darku Glišiću na nesebičnoj pomoći koju je pružio da dobijemo preko 100 miliona dinara za seoske puteve iz JP „Putevi Srbije“ i mislim da je to jedna velika stvar“.

U daljem radu sednice usvojen je Plan detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma  u delu naseljenog mesta Zabrdica kao i plan za prostor poslovno komercijalne namene u Ulici vladike Nikolaja i odluka o izradi plana detaljne regulacije za dogradnju proizvodnog kompleksa „Bosis“ u Popučkama.

Odbornici su razmatrali i usvojili Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva za 2019. godinu.

Na današnjoj sednici data je saglasnost na odluku o izmenama i dopunama statuta Centra za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo.

Danas je usvojeno i niz odluka: Odluka o obavljanju delatnosti zoohigijene, izmena Odluke o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u Gradu, izmene Odluke o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata, izmene Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu grada Valjeva za 2017. godinu, Odluka o montažnim objektima privremenog karaktera i odluka o pristupanju donošenja poslovnika Skupštine Grada.

Operativni plan odbrane od poplava za vode II reda grada Valjeva za ovu godinu, Izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije grada Valjeva za prošlu godinu i Godišnji plan rada Štaba za vanredne situacije za ovu godinu usvojili su odbornici  na današnjem zasedanju.

Prihvaćeno je sprovođenje konkursa za izbor direktora JKP „Vidrak“ Valjevo, a data je i saglasnost na izmenu i dopunu programa poslovanja JKP „Vodovod-Valjevo“ za 2019. godinu.

Na kraju sednice su razmatrana i usvojena kadrovska rešenja. Sve tačke koje su bile na dnevnom redu današnjeg zasedanja su usvojene.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!