Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Održana 38. sednica Skupštine grada Valjeva

Na današnjoj sednici Skupštine grada Valjeva usvojena je Odluka o budžetu grada Valjeva za 2020. godinu.Rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević je dao detaljan prikaz budžeta i naveo da je planiran budžet za sledeću godinu 3.512.226.055 dinara, a ukupni rashodi su planirani u iznosu od preko tri i po milijarde dinara. Završnu reč pre usvajanja najvažnijeg akta dao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.„Moram da naglasim  da smo apsolutno sve zakonske procedure koje su i nove za nas, što se tiče usvajanja budžeta ispoštovali. Održali smo javnu raspravu posle donošenja nacrta budžeta na Gradskom veću, pružili mogućnost svima da svojim amandmanima poprave budžet ili da bar pokušaju da ga poprave i sama činjenica da i ono sve što su moji prethodnici pričali, a suština jeste da je budžet nominalno veći u odnosu na prethodne godine govori u prilog tome da smo dobro planirali. Ne može se svima dopasti budžet i ne očekujemo da ga svi podrže. Činjenica da je po „Mudisu“ ovaj budžet  jedan među tri u Srbiji, možda za nekoga to nije dobar argument, ali  u životu uvek vidite stvari onako kako vi hoćete. Ovo je vreme informacija, ali nije vreme znanja. Čini mi se i informacije uvek možete kreirati onako kako vama odgovaraju, a onaj koji ih koristi i prihvata zna zašto to radi. Kada govorimo o poljoprivredi, istakao bih par tačaka. Uvećane subvencije, to nije samo ulaganje u poljoprivredu nego sve one radove infrastrukturne koje smo radili, a isto tako izdvojeno je pet miliona za protivgradnu zaštitu u prošloj godini, a i uverili ste se kada je u poseti bila premijerka Ana Brnabić,  da je Valjevo jedan od retkih centara koji ima automatizovanu protivgradnu zaštitu. Kancelarija za javna ulaganja raspisala je tender za preprojektovanje Gerontološkog centra i to nam govori da su sredstva obezbeđena. Dosta se pričalo o Biblioteci. Otvorićemo javnu raspravu po pitanju Biblioteke kako bi se narod izjasnio gde bi trebalo da bude, a na kraju svoju poslednju reč će dati struka. Što se tiče industrijske zone, svesni ste činjenice da možda nije išlo glatko sa dovođenjem investitora u ove prethodne dve godine, a sama činjenica da je autoput „Miloš Veliki“ otvoren približava Valjevo Beogradu, ubrzava transport i daje pun značaj industrijskoj zoni. Zato smo izdvojili sredstva za izgradnju ulice kroz industrijsku zonu očekujući pomoć države koja sigurno neće izostati, ozbiljno razmatra to pitanje i uložiće u industrijsku zonu određena sredstva. Kada govorimo o deponiji koja se nalazi na privremenoj lokaciji već 30 godina, moram reći da nije jednostavno ući u rešavanje tih postojećih problema. Sam projekat sanacije i remedijacije deponije se završava“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.Na današnjoj sednici usvojen je Predlog odluke o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, zatim Predlog Odluke o boravišnoj taksi, kao i plan komunalne  izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture grada Valjeva za 2020. godinu.

Usvojen je kadrovski plan za 2020. godinu u Gradskoj upravi grada Valjeva, Zajedničkom pravobranilaštvu grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina i Službama budžetske i interne revizije grada Valjeva. Razlog za donošenje kadrovskog plana sadržan je u potrebi planiranja broja zaposlenih u 2020. godini u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji regulišu oblast radnih odnosa u jedinicama lokalne samouprave.Danas se našao i Predlog ugovora o javno – privatnom partnerstvu između gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Valjeva.

Usvojeni su predlozi, izmene i dopune programa poslovanja „Vodovoda“ i „Poleta“ u 2019. godini, ali i saglasnost na budžetsku subvenciju od 30 milona dinara za JKP „Toplana“ u 2020. godini. Takođe je usvojen Predlog Odluke o poveravanju poslova snabdevanja vodom za piće naseljenih mesta sa seoskog vodovoda Stave, Žabari i Gornja Grabovica.Odlukom o obavljanju poslova sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, predviđeno je da će na teritoriji grada Valjeva u narednoj godini ove poslove obavljati „Agrorazvoj-valjevske doline” doo Valjevo, a oni se utvrđuju Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva.

Usvojene su i dve predložene komunalne odluke, a tiču se snabdevanjem toplotnom energijom i upravljanja komunalnim otpadom.Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi grada Valjeva i Predlog odluke o prestanku važenja Odluke o pružanju pravne pomoći građanima razmatrane su i usvojene.

Odbornici grada Valjeva na današnjem zasedanju usvojili su predlog  Odluke o podizanju istraživačkog spomenika, Predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma Ravnje, Predlog Odluke o određivanju matičnih područja na teritoriji grada Valjeva, Predlog Odluke o poveravanju poslova na izgradnji objekata Etno Tržnice u naseljenom mestu Divčibare, Predlog Odluke o otuđenju nepokretnosti, Predlog odluke o izmenama Odluke o organizaciji rada doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti na teritoriji grada Valjeva, kao i Predlog rešenja o određivanju doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti na teritoriji grada Valjeva.

Usvojen je Predlog Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „Vidrak“ Valjevo.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!