Вести

OPASNOSTI NA INTERNETU

O VRŠNJAČKOM NASILJU IZ RAZLIČITIH UGLOVA (8)

Vređanje ili ogovaranje na društvenim mrežama, slanje uvredljivih i pretećih poruka, slika ili video snimaka, uznemiravanje telefonskim pozivima, lažno predstavljanje, kreiranje profila na tuđe ime, ignorisanje, podsticanje mržnje – najučestaliji su znaci digitalnog nasilja na koje upozoravaju i predstavnici Policijske uprave Čačak

– Zabranio sam učenicima da koriste mobilne telefone u školi. U hitnim situacijama, tu su nastavnici. Roditelji mogu uvek da pozovu mene, pošto sam razredni starešina, ili bilo kog drugog kolegu, imaju naše brojeve. Smatram da deci školskog uzrasta mobilni telefoni nisu toliko neophodni. Dešavalo se da dete postavi na društvene mreže svoju fotografiju iz školskog dvorišta. Ništa neobično, ali pojave se pojedinci koji pišu uvredljive komentare i pretnje. U nekim situacijama reagovali su roditelji, čak i policija. Zato pokušavam da sprečim te neželjene situacije, zabranom korišćenja mobilnih telefona u školi. Šta oni rade kod kuće i van školskog dvorišta, na to ne možemo da utičemo – kaže nastavnik u jednoj čačanskoj osnovnoj školi. Možda njegov način zaštite na prvi pogled deluje kao ”po kratkom postupku”. Ali, stupanjem na snagu ove zabrane nije bilo žalbi zbog nasilja na internetu, a imalo je još dobrih efekata. Deca više pažnje posvećuju jedni drugima, na odmorima ne gledaju svaki čas u telefon, nema uznemiravanja zbog stalnih poziva.

UPOZORAVAJUĆI ZNACI

– Digitalno nasilje je korišćenje digitalne tehnologije (internet, ”pametni” telefoni, mejl adresa) sa ciljem da se druga osoba uznemiri, povredi, ponizi i da joj se nanese šteta. Najčešće se manifestuje vređanjem ili ogovaranjem na društvenim mrežama, slanjem uvredljivih ili pretećih poruka, slika ili video snimaka, uznemiravanjem telefonskim pozivima, lažnim predstvljanjem, kreiranjem profila na društvenim mrežama na tuđe ime, ignorisanjem, isključivanjem iz grupa na socijalnim mrežama, podsticanjem mržnje – podsećaju nadležni za ovu problematiku u Policijskoj upravi Čačak.

Pošto su savremena informaciona sredstava sve više u upotrebi, u porastu je i veb nasilje. Kako je zaštita najmlađih prioritet, ministrstva unutrašnjih poslova i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od septembra 2017. realizuju program ”Osnovi bezbednosti dece”. Policijski službenici opredeljeni za rad sa maloletnim licima drže predavanja učenicima četvrtih i šestih razreda svih osnovnih škola u Srbiji na temu ”Bezbednog korišćenja interneta i društvenih mreža”. Deca uče o osnovnim oblicima digitalnog nasilja, opasnostima koje vrebaju na internetu, kako da sačuvaju lične podatke i ostale informacije koje ostavljaju na internetu, mogućim opasnostima zbog prihvatanja prijateljstava sa nepoznatim ljudima na društvenim mrežama…

”KLIKNI BEZBEDNO” I ”NET PATROLA”

Policija ističe veliku ulogu roditelja u cilju zaštite dece na nternetu. Nije neophodno da majke i očevi dobro vladaju kompjuterima.

Foto: Sajt “Klikni bezbedno”

– Potrebno je da roditelji predoče deci opsanosti na internetu, kao i da zajedno sa njima posete stranice ”Klikni bezbedno” i ”Net patrola”. I mladi i stariji će saznati osnovna pravila bezbednog ponašanja na polju informacionih tehnologija. Važno je da roditelji sa decom izgrade odnos poverenja, kako bi im se ona obratila za pomoć u slučaju da dožive neku neprijatnost. Ne moraju odrasli biti vešti korisnici kompjutera, dovoljno je da pokažu interesovanje za ono što njihovo dete radi na internetu. Tako će više saznati o njegovom ”online“ životu. Zajedno će uspostaviti pravila korišćenja interneta, ali i posledice, ukoliko ona budu prekršena – podseća policija.

POMOĆ

Pozovi 192

Prijavi nasilje na internetu na mejl ukp@mup.gov.rs

Pozovi SOS telefonsku liniju  0800/200-201 Ministrstva prsovete, nauke i tehnološkog razvoja

Postoji i SOS dečja linija 0800/123-456.

DUHOVNA POUKA

Školovan je onaj čovek koji je uspeo da očisti jezik od gadnih reči i svoje srce od smradnih želja i svoj um od bezbožnih misli. Ko nije ovo uspeo, tome školovanje pomaže samo da jednom naučenom veštinom zarađuje sebi za hleb, kao što školovan (na svoj način) medved zarađuje svojom veštinom igranja.   

Vladika Nikolaj Velimirović

Foto: Sajt “Klikni bezbedno”

https://infosvetionik.rs/2018/09/03/opasnosti-na-internetu/

Uspon
Back to top button