Информације

Osnovna škola „Nada Purić“ dobila priznanje „Digitalna škola“

Osnovna škola “Nada Purić” dobila je priznanje “Digitalna škola” za uspešnu integraciju digitalne tehnologije i jedna je od najbolje ocenjenih škola u Srbiji u okviru ovog evropskog pilot projekta. „Nada Purić“ je jedina osnovna škola iz Kolubarskog okruga koja je učestvovala u projektu i jedna od retkih koja je na nivou Srbije dobila najviše ocene i priznanje za svih 8 nivoa koji su se ocenjivali. U projektu “Digitalna škola”, koji finansira Evropska unija u okviru ERASMUS+ programa, a koji u Srbiji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan, učestvovalo je 20 škola.

Cilj projekta sprovedenog u ukupno 100 školskih ustanova u Irskoj, Škotskoj, Litvaniji, Sloveniji i Srbiji, bio je da se formira model razvoja i priznavanja “digitalnih škola” koji će poslužiti kao putokaz za uspešno razvijanje obrazovnih praksi u školama.

„Priznanje „Digitalna škola“ za OŠ „Nada Purić“ je veliki uspeh. Sve ono što radimo, a ne moramo da radimo je 5+. Nismo morali da se prijavimo za ovaj pilot projekat koji se realizuje u Evropi, od Škotske, preko Zapadnog Balkana, do Litvanije, nego smo to prosto želeli da vidimo kakvi smo to. Još od 2017. godine smo se uključili u Selfi istraživanje, koje ima za cilj samoprocenu škole i sami sebe procenjivali, da bismo završili u projektu “Digitalna škola”. Tamo smo zadovoljili razne segmente koji su se zahtevali tim projektom i dobili najviše ocene iz svih nivoa i dobili priznanje “Digitalna škola”. Nije svih 20 škola iz Srbije, koje su učestvovale, zadovoljilo sve oblasti koje su se ocenjivale. I nisu dobile sve škole bedževe iz svih kao mi. Samo još nekolliko škola u Srbiji je dobilo prizanje 8 bedževa. Neko je dobio 1, 2 ili 3 bedža, u zavosnosti od toga iz kojih oblasti je neko bio uspešan. Mi smo definitivno među najbojima”, naglasila je  na konferenciji za medije direktorka OŠ “Nada Purić” mr Ana Savković.

Rezultat dobijanja ovog priznanja jeste timski rad svih učenika i zaposlenih u školi, koji kontinuirano koriste digitalne tehnologije za planiranje nastave, pripremu, podučavanje, saradnju, realizaciju i administraciju.

Ovaj projekat  će omogućiti umrežavanje i povezivanje sa drugim školama kako bi se delila iskustava u profesionalnoj praksi vezana za digitalno obrazovanje, ali i unapređenje

znanja i digitalnih veština kako nastavnika, tako i učenika.

Uspon
Back to top button