Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Otvorena izložba ruske umetnice „Od Evrope do Rusije“

U Internacionalnom umetničkom studiju „ Radovan Mića Trnavac “otvorena izložba slika ruske umetnice Ekatarine Berjoskine Milićević pod nazivom „Od Evrope do Rusije“.

Valjevska publika imala je priliku da vidi umetnička dela na kojima dominiraju građevine i druga obeležja brojnih evropskih gradova, koja su ostavila jak utisak na samu autorku. Pored Sankt Peterburga, Beča, Graca, Venecije, Pariza, na slikama Ekaterine , predstavljeni su i srpski  srednjevekovni  manastiri Hilandar, Sopoćani i Ljubostinja, kao i beogradska Skadarlija.

Autorka je rođena u Moskvi, u porodici poznatog arhitekte Jurija Berjoskina, a diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu kod akademika Mihaila Posohina, glavnog arhitekte ruske prestonice. I nije ni čudo što se arhitektura i arhitektonske forme redovno provlače kroz njeno višedecenijsko stvaralaštvo. Ljubav prema Srbiji traje pune tri decenije, od kada se 1989. godine iz rodne Moskve preselila u Beograd, i ne čudi što se na njenim platnima nalaze i ruski i srpski gradovi i njihova obeležja.

Ruska umetnica Ekatarina je jedna od nezvaničnih ambasadora kulture Rusije i Srbije, koja posredstvom umetnosti spaja bratske narode. Zahvaljujući njoj, mnogi srpski umetnici su izlagali u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, a isto tako i mnogi ruski, ukrajinski i beloruski umetnici izlagali su u Srbiji, kojui ona smatra svojom zemljom. Sarađivala je i sa najpoznatijim jugoslovenskim slikarima, kao što su Milić od Mačve, Olja Ivanjicki, Miloš Šobajić, Radovan Mića Trnavac, Dragan Malešević Tapi, Sergej Jovanović i mnogi drugi. Izlagala je nebrojeno puta samostalno u rodnoj Rusiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Belorusiji i Finskoj. U toku 1997. godine postala je direktor galerije Ruskog Doma uBeogradu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad i humanitarno angažovanje. Dobitnik je i plakete Skupštine grada Beograda za učešće u humanitarnim akcijima, među kojima je i prikupljanje sredstava za izgradnju Avalskog tornja. Član je Međunarodne slikarske fondacije od 1999. godine.

Ekatarina Berjoskina Milićević je predstavnik Umetnosti nove generacije umetnika koji će svojim delom obeležiti 21. vek.

Izložba će biti otvorena mesec dana.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!