Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Ovčarska izložba u nedelju u Pričeviću

Ovčarska izložba će se nakon tri godine pauze, održati u nedelju, 15. oktobra u Pričeviću, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare organizatori izložbe.

Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj-valjevske doline“ je rekao da izložbu finansira grad Valjevo, u okviru Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, mere podrške poljoprivrednog razvoja.

„Biće izložene ovce rase „sjenička pramenka“ u četiri kategorije – mlađe i starije ovce i mlađi i stariji ovnovi. Predviđene su nagrade, u kategorijama mlađe i starije ovce, u iznosu od 15 000 dinara za šampiona izložbe, drugo mesto 10 000 dinara, treće 5 000 dinara i utešne nagrade za ostale učesnike. U kategorijama ovnova nagrade su nešto manje i iznose za šampiona 10 000 dinara, za prvo mesto 7 000 dinara, za drugo mesto 5 000 dinara i za treće mesto sledi robna nagrada. Pored izložbe biće organizovane propratne manifestacije, izuzev kulturno-umetničkog programa biće organizovan festival jagnjećeg pečenja i takmičenje u pripremi gulaša od jagnjećeg mesa,“ rekao je Bošković.

U okviru manifestacije biće održano i Medicinsko selo. U ime Doma zdravlja Valjevo , dr Jelena Gajić izjavila je da Dom zdravlja uvek učestvuje u lokalnim manifestacijama zbog preventivnih pregleda i pozvala sve meštane da se odazovu.

„Medicinsko selo biće održano u prostorijama Osnovne škole u Pričeviću sa početkom u 8 časova. Tri ekipe doktora iz Doma zdravlja, služba hitne pomoći, služba patronaže i kućne nege pregledaće meštane  na manifestaciji. Dr Zoran Živković radiće ultrazvuk, a osim njega biće i kardiolog i ušni lekar. Svi građani imaće pravo na pregled uz neki lični dokument,“ izjavila je dr Gajić.

Svetislav Marković, direktor  Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo kaže da ova manifestacija zavređuje pažnju, jer je „naša služba upućena u razvoj i trendove koji su u stočarstvu aktuelni zadnjih nekoliko godina i mogu vam reći da postajemo jedan značajan regionalni centar u odgoju „sjeničke pramenke“. Trenutno imamo oko 5 000 grla umatičenih u zapatu na području Kolubarskog okruga. Ukupan broj ovaca iznosi oko  120 000 hiljada, što je značajan podatak koji govori da ova manifestacija ima svoje opravdanje. Poljoprivredna služba obišla je oko 60 odgajivača od kojih je izabrala 27 najboljih koji će izlagati svoja grla na predstojećoj izložbi.“

Predsednik mesne zajednice Pričević Miloš Lukić rekao je da su meštani učestvovali u organizaciji izložbe, u pravljenju izložbenih boksova za takmičarska grla.

Izložba ovaca počinje u 8 časova, od 10 je smotra i ocenjivanje grla, svečano otvaranje izložbe je u podne, a proglašenje pobednika je od 13.30 časova.

Paralelno sa izložbom ovaca biće organizovan i Festival jagnječeg pečenja, koji počinje ujutro od 7, a proglašenje najboljeg jagnjećeg pečenja je u 14 časova. U isto vreme će početi i takmičenje u pripremi gulaša od jagnjećeg mesa.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!