Вести

Pare vam se skidaju i AKO JE KARTICA U DŽEPU FARMERKI!

Eksperiment je pokazao da aparat može da skine novac sa računa iako je kartica u džepu ili novčaniku, bez obzira što u kartičarskim kompanijama tvrde da je to nemoguće

Naš reporter je ostao bez 98 dinara na računu jer mu je validator u gradskom prevozu skinuo tu sumu preko beskontaktne master kartice koju nije ni prineo automatu. Štaviše, kartica je bila u novčaniku, novčanik u torbici, a torbica između tela i ruke. 

2.000 dinara je maksimalni iznos beskontaktnog plaćanja

U “Masterkardu” su nam, tada kada smo ih pitali kako se to dogodilo, odgovorili da to nije moguće i da kartica mora da se prinese bilo kom POS terminalu da bi novac bio skinut.

– To nije tačno. Svako validiranje karte za prevoz, ako se obavlja platnim beskontaktnim karticama, obavlja se na udaljenosti do četiri centimetra u skladu sa ISO i PCI standardima. Bilo koje plaćanje masterkard beskontaktnim karticama obavlja se prislanjanjem kartice na beskontaktni POS terminal, koji trgovac prethodno mora da aktivira, i to na udaljenosti do četiri centimetra. Ova savremena tehnologija ima dodatne sigurnosne mere koje osiguravaju da se za svaku transakciju kreira jedinstveni sigurnosni kod koji ne može da se iskoristi prilikom druge transakcije tom istom karticom, kao i da se jedna transakcija može naplatiti samo jednom, čak i ako se kartica više puta prisloni na validator – tvrde u “Masterkardu”.

Međutim, protiv te tvrdnje, a u prilog naše priče, reporteri TV Prve izveli su eksperiment koji je pokazao da je i te kako moguće da vam novac bude skinut iako je kartica u džepu ili novčaniku.

Dvostruka naplata

U NBS naglašavaju da, ukoliko korisnik kartice u novčaniku drži beskontaktnu platnu karticu i karticu za plaćanje prevoza, približavanjem novčanika čitaču obavlja se očitavanje obe kartice. Kako navode, u ovom slučaju ne radi se o zloupotrebi platne kartice, ali dolazi do zaduživanja računa korisnika iako to nije želeo. Zbog toga savetuju da se željena kartica izvadi i približi validatoru, a da druga ostane na bezbednoj udaljenosti.

U prvom eksperimentu, kartica je bila u zadnjem džepu farmerki. Novinar je na nekoliko centimetara udaljenosti prineo karticu POS terminalu za plaćanje, ukucao iznos i novac mu je skinut sa računa. Sledeći korak je bio da isproba bezbednost kartice koja je u novčaniku. Situacija je bila ista, aparat mu je skinuo ukucanu sumu.

U NBS naglašavaju da je očitavanje beskontaktne kartice bez znanja korisnika (u prevozu, redu za čekanje i slično) koja je u džepu, torbi ili novčaniku moguće sa oko četiri centimetra i manje udaljenosti bilo kojim čitačem, a moguće je i NFC mobilnim telefonom. Međutim, kako objašnjavaju, na ovaj način se mogu pročitati samo broj i datum važenja kartice, ali se ne može kopirati kartica, niti obaviti većina transakcija.

– Ukoliko korisnik u novčaniku ima više beskontaktnih kartica, ne bi trebalo da prinosi novčanik beskontaktnom čitaču, već samo karticu za koju želi da bude očitana na tom čitaču. Isto tako, od značaja za korisnika je usluga SMS ili drugog vida obaveštavanja o transakcijama karticom, kako bi u svakom trenutku korisnik mogao biti upoznat sa eventualnim nedozvoljenim korišćenjem njegove kartice i kako bi mogao pravovremeno da reaguje – kažu u NBS i dodaju:

– Ipak, sa očitanim podacima sa kartice moguće je izvršiti zloupotrebu na internet prodajnim mestima trgovaca gde se ne zahteva unošenje dodatnih podataka o kartici koji povećavaju nivo zaštite – navode u NBS, i dodaju da je zato neophodno da korisnici drže svoje kartice na sigurnom mestu, gde je mala verovatnoća da kartica bude očitana.

Prema njihovim rečima, kod plaćanja iznosa malih vrednosti beskontaktnom karticom nije neophodan unos PIN koda, pa otud komplikacije.

– Ovo se odnosi na transakcije male vrednosti, okvirno oko 2.000 dinara, a u zavisnosti od limita za unos PIN koda kod beskontaktnih transakcija koji je definisan na POS terminalu. U slučaju da u posed beskontaktne kartice dođe neko ko tu karticu želi da zloupotrebi, a pravi korisnik kartice nije izvršio blokadu kartice kod banke koja je izdala karticu, moguće je da se tom karticom izvrše plaćanja do navedenog iznosa. Kod ovakvih transakcija malih vrednosti, trgovac ne proverava da li je onaj ko plaća zaista i pravi korisnik kartice – ističu u NBS.

https://info24.rs/2018/08/12/pare-vam-se-skidaju-i-ako-je-kartica-u-dzepu-farmerki/

Uspon
Back to top button