Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Partneri na projektu CityWalk razmenjuju iskustva o razvoju održive mobilnosti u dunavskoj regiji

Vajc, grad u istočnoj Štajerskoj, koji se smatra industrijskim gradom zbog nekoliko industrijskih kompanija, bio je mesto sastanka partnera na projektu CityWalk od 23. do 25. aprila. Sastanak je organizovan od strane projektnog partnera – grada Vajc. Fokus sastanka je bio na transnacionalnom učenju i razmeni iskustava u oblasti održive mobilnosti.

Partneri i tematski stručnjaci sastali su se u Centru za energetske inovacije W.E.I.Z. zbog tehničke stručne radionice koja je povezana sa radionicom za izgradnju kapaciteta i kapitalizaciju. Njen cilj je postignut: identifikovanje zajedničkih izazova unutar dunavske regije u oblasti održivih transportnih rešenja i mobilnosti (tematski broj 6), sa posebnim osvrtom na zajedničke preporuke i rešenja Strategije Evropske Unije za prioritetnu oblast 1b dunavske regije – da bi se poboljšala mobilnost i multimodalnost.

Sastanak je započeo uvodnim govorom gradonačelnik Vajca, Ervin Egenrajh (Erwin Eggenreich). Nekoliko stručnjaka za planiranje mobilnosti je pratilo tematske prezentacije: Bela Kezi (Bela Kézy), stručnjak za urbanistički razvoj, predstavio je pitanje autonomnih automobila i njihov uticaj na urbanu mobilnost, Diter Švab (Dieter Schwab) predstavio je udruženje „WalkSpace“, Harald Mesner (Harald Messner) i Martin Auer (Martin Auer) su predstavili program „e5“, kao i organizaciju „Ever-Green E-Car Sharing“, a Rafael Bramrajter (Rafael Bramreiter) prestavio je projekat „WoodCar“.

Drugi deo je bio posvećen kapitalizaciji – predstavljena su dva projekta odobrena od strane Dunavskog transnacionalnog programa.

Matej Gojčič iz Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije (RRA LUR) predstavio je projekat „LinkingDanube” („Povezivanje Dunava”) – Povezivanje transnacionalnih, multimodalnih putničkih informacija i planera putovanja za ekološki prihvatljivu mobilnost u dunavskoj regiji. „LinkingDanube” se bavi problemom nedovoljnog pružanja putnih informacija o javnom saobraćaju, naročito uzimajući u obzir prekogranična putovanja i mobilnost u ruralnim područjima. Posebno se fokusira na povezivanje manje pristupačnih područja u dunavskoj regiji povezivanjem alternativnih usluga javnog prevoza i integracijom zahtevanih transportnih podataka u usluge. Celokupni cilj projekta je podsticanje ekološki prihvatljivih vidova mobilnosti i ravnomerne pristupačnosti u dunavskoj regiji.

Barbara Kulmer iz Opštine Vajc predstavila je projekat CHESTNUT – Sveobuhvatna elaboracija strateških planova za održivi urbani transport. Projekat doprinosi razvoju bolje povezanog i interoperabilnog ekološki prihvatljivog i sigurnog transportnog sistem u funkcionalnim urbanim područjima dunavske regije.

Projektni partneri nastavili su svoj posao narednog dana prezentacijom faza, zaključaka, problema i rešenja planiranja prohodnosti na lokalnom nivou, nakon čega je usledilo uvođenje dobrih i loših praksi i slučajeva održive transportne mobilnosti prikupljenih iz svojih zemalja. Partneri su takođe diskutovali o projektnim komunikacijskim izazovima i zadacima i predstavili svoje gradske pilot projekte. Srećni zvog uspešnog i vrlo produktivnog sastanka, partneri su se složili da prate projektne korake i ispune sva očekivanja lidera radnog paketa do sledećeg sastanka čiji će domaćin biti Regionalna razvojna agencija Plzenjskog kraja u Češkoj Republici, u novembru 2018.

Grad Valjevo na pomenutim događajima su predstavljali članovi projektnog tima Tijana Todorović, rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, Nenad Branković, Odsek za upravljanje projektima i investicijama, Marija Mitrović, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, kao i Lazar Jakovljević, zadužen za poslove saobraćaja i javnog prevoza.

O projektu CityWalk

CityWalk je projekat odobren od strane Dunavskog transnacionalnog programa koji su suosnovali fondovi Evropske unije, IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) i ERDF (Evropski regionalni razvojni fond) i teži ka energetski odgovornim mestima uspostavljajući prohodne gradove u dunavskoj regiji. Pomaže gradovima da smanje emisije štetnih gasova, buku i postanu sigurnije, bolje mesto za život, povećavajući ulogu održivijih i aktivnih vidova mobilnosti u urbanom transportu, kao što su biciklizam i pešačenje. Projekat se bavi izazovom uz holistički pristup: poboljšanje urbane mobilnosti kroz efikasno kombinovanje različitih transportnih sredstava identifikovanjem prepreka, kao i izradom i implementacijom plana za otklanjanje tih prepreka. Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera (među kojima je i grad Valjevo) iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Ukupna vrednost projekta je 2,38 miliona evra i traje do kraja maja 2019. godine.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!