Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Informacije

Planirajte letovanje!Pakleno leto u julu i u avgustu!

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je novu prognozu za leto 2021., a meteorolozi najavljuju kako će temperature nakon hladnog proleća biti više od prosečnih, posebno kad je reč o julu i avgustu.

– Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosečnog marta, a zatim hladnog i vrlo hladnog aprila sledio je maj koji je u većem delu Hrvatske takođe hladniji od uobičajenog. I padavina je ovog proleća uglavnom bilo oko proseka, a u maju su bile nejednoliko raspoređene. Stoga se većina zaželela pravog leta – vrućeg i stabilnog.

Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko leto u većem delu Hrvatske i okruženja predviđa se vreme toplije od višegodišnjeg proseka (1981-2010.) ili najmanje oko njega, uz veliku verovatnoću ostvarenja prognoze. Pritom je u julu i naročito avgustu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrednosti, dok je verovatnoća pozitivnog odstupanja u junu manja – ističu iz DHMZ-a i napominju kako se ne može se isključiti ni pojava toplinskih talasa, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati.

– Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše nedelju dana unapred) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu – dodaju.

Iako se predviđa vreme toplije od proseka, svakako su mogući i prodori hladnog vazduha (npr. prolaskom hladnog fronta), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za letnje mesece.

– Prognoza količine padavina mnogo je složenija od prognoze temperature, posebno na sezonskoj skali, pa je i njena pouzdanost manja. Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosečne, uz umerenu verovatnoću ostvarenja prognoze. Ipak, u junu postoji signal za mesečnu količinu oborine bližu klimatološkom proseku – prognoziraju.

izvor :espreso.co.rs

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!