Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Polaganje Vojničke Zakletve u Valjevu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, čestitao je danas u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ polaganje zakletve vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „decembar 2019“. Polaganju zakletve prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
— Vi ste narodna vojska. Vi niste vojska plaćenika kojima može da se naredi da idu bilo gde i učine bilo šta. Vi ste Vojska Srbije, vojska koja se danas zaklela da će braniti svoju zemlju i da će braniti svoj narod gde god da je ugrožen. Nikada se više neće ponoviti ni Jasenovac ni „Oluja“ ni martovski pogrom, zato što vi postojite. Izabrali smo da budemo vojno neutralni, izabrali smo da ne pripadamo nijednom paktu, da niko ne odlučuje umesto nas i za nas. Izabrali smo da ničijoj deci ne radimo ono što je rađeno našoj deci, da ne ubijemo nijedno drugo trogodišnje dete na noši, nigde i nikada. Izabrali smo da budemo slobodni. Zato što smo to izabrali, možete biti sigurni da ćete sačuvati samo svoju zemlju i samo svoj narod, da ćete ostati časni kao što ste nam časni i došli — poručio je ministar Vulin.
Danas, kao i pre 100 godina, prema rečima ministra Vulina, pred vojnim strojem su ista pitanja – šta je spreman da učini za mir i slobodu.
— Kako onda, tako i danas, Srbin je za mir spreman da uradi skoro sve, a za slobodu Srbin je spreman da uradi baš sve, jer život bez slobode nema smisla. Nema bogatog roba, nema uspešne kolonije, nema sreće ako sami ne odlučujemo kako se zovemo, kojim jezikom pišemo, u kog Boga verujemo. Nema sreće ako sami ne odlučujemo o tome kakva će nam biti Srbija i kako će rasti naša deca — rekao je ministar odbrane.
Ministar Vulin je istakao simboliku polaganja vojničke zakletve u Valjevu, gradu koji je 1915. godine bio prestonica bola i patnje.
— Sabrali smo vas tamo gde se Srbija sabrala u najtežem i najmračnijem času svoje istorije, da se pogleda, prebroji, da vidi šta je od nje ostalo i da se zakune sebi i svojoj deci da će preživeti, pobediti i da će ostati slobodna. Kada vas gledamo tako ponosne i sigurne i Srbija je ponosna i sigurna, jer snažna i moćna vojska garantuje siguran i dug mir — naglasio je ministar Vulin, dodavši da će vojska biti modernija, opremljenija i sigurnija i da će takva biti i Srbija.
Među 218 vojnika koji su danas položili zakletvu je i Mina Boškan iz Novog Sada. Znanje da sa kolegama u stroju služi otadzbini i narodu, doprinelo je da joj na služenju vojnog roka ništa ne bude teško i da, kako kaže, sve podnese vojnički.
— U Valjevo dolazim zajedno sa mojim kolegama na dobrovoljnom služenju vojnog roka iz Prvog centra za obuku u Somboru. Glavni razlog zbog kog sam se prijavila na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem je ljubav prema otadzbini i lični izazov. Najviše bih izdvojila timski duh, rad, red i disciplinu — istakla je Mina Boškan.
Vojnik Severin Kisin, rodom je iz Gradiške u Republici Srpskoj. Razlozi zbog kojih je odlučio da služi vojsku su rodoljublje i težnja da znanjem i sposobnostima doprinese razvoju države.
— Istakao bih iskustvo koje su nam prenele starešine, ogromno znanje o vojsci koje možemo da primenimo na terenu i poznanstva. Što se tiče obuke i funkcionisanja u vojsci, nije bilo teško. Mladim ljudima koji nisu služili vojni rok preporučio bih da se prijave i preuzmu odgovornost, tako da zajedno možemo da odbranimo našu državu ukoliko i kada to bude potrebno — istakao je vojnik Kisin.
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!