Вести

POMOĆ ZA 30 ČAČANA DA ZAPOČNU SOPSTVENI BIZNIS

 PROJEKAT „HELPA“, KOJI FINASIRAJU ŠVEDSKA AGENCIJA SIDA I GRAD ČAČAK, U CILJU SMANJENJA SIROMAŠTVA

Zahvaljujući projektu nemačke organizacije „Help“, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Sida i Gradu Čačku, više od 30 Čačana iz kategorije teže zapošljivih dobilo je priliku da započne sopstveni posao. Njima su juče u sali Gradskog veća ugovore svečano uručili Klaus Mok, regionalni koordinator Helpa za Crnu Goru i Srbiju i gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Donaciju prosečne vrednosti 1.500, 2.400 i 3.600 evra, u Čačku je dobilo 12 žena i 18 muškaraca, odnosno za sedam zanatskih, 21 uslužnu i dve poljoprivredne delatnosti.

Helpov projekat „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi se u cilju smanjenja siromaštva o uključivanja marginalizovanih, manjinskih i drugih ugroženih grupa stanovništva u socioekonomski život. Oni čije je projekte pozitivno ocenila komisija, dobijaju donaciju, odnosno opremu za započinjanje ili razvoj mikro i malih biznisa.

– Pre dve godine, upravo u Čačku, započeli smo jedan od deset projekata, važnih za ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa stanovništva. Od tada smo bili kod više od 7.000 porodica širom Srbije. Ovo je jedan od tih projekata. Naših 30 korisnika dobiće opremu sa kojom će samostalno obezbeđivati redovne prihode sebi i svojim porodicama. Dobiće stručnu obuku za razvoj svog biznisa, kako bi bili što uspešniji – rekao je Mok i poželeo puno uspeha korisnicima grantova. On je naglasio i zahvalnost Švedskoj vladi, kao i Gradu Čačku, čije su uprave pružile veliku podršku realizaciji ovog projekta.

Gradonačelnik Todorović rekao je da je Grad Čačak u Helpovom projektu prepoznao mogućnost za osnaživanje „ranjivih“ grupa.

– Veliki novac smo ove i prethodne godine, inače, odvojili za samozapošljavanje, zapošljavanje i stručnu praksu. Ovo je nastavak tog puta – rekao je Todorović.

Slavica Pavlović, jedna od korisnica donacije, mašinu koju će dobiti do kraja godine, iskoristiće da unapredi porodični posao prerade lima i izrade razne galanterije, a kojim se ona bavi skoro 30 godina.

– Preradu lima radio je deda mog supruga, onda i njegov otac… Kada sam se udala odmah sam počela i ja da radim, zajedno sa suprugom, koji je stekao uslove za penziju, tako da sam sada ja preuzela posao. Zahvaljujući novim mašinama, vrednosti 3.600 evra, moći ćemo našu robu da plasiramo brže i efikasnije, na veće tržište. Nadam se da ćemo se ovim poslom baviti bar do penzije, a sutra da i naša deca nastave našim putem – rekla je Pavlović, zahvalivši donatorima na ovoj podršci.

I Gordana Isailović nije krila radost zbog mogućnosti da započne svoj biznis – posao održavanja enterijera. Ona je do sada bila nezaposlena i dobiće opremu za čišćenje mebla, tepiha i automobila, vrednu 1.400 evra.

– Hvala svima koji su nam omogućili da dobijemo sredstva u vreme kada je teško obezbediti egzistenciju porodici, a posebno kada imate dva studenta u kući – rekla je Isailović.

Dragomir Spasić, šef kraljevačke Kancelarije “Helpa” za sprovođenje projekta na teritoriji Grada Čačka podsetio je da je ugovorom predviđeno da oni kojima su odobrena sredstva budu korisnici opreme naredne dve godine, a “Help” vlasnik. Posle registracije firmi, biće im uručena oprema. Ugovorom je, takođe, predviđen monitoring, a korisnicima će biti omogućena pomoć mentora za pružanje stručnih i drugih potrebnih obuka. Prema Spasićevim rečima, Čačani su pokazali veliko interesovanje za projekat Helpa, jer je u drugoj selekciji bilo 80 prijavljenih, a među njima „izabrani su nabolji“.

Oni su izabrani posle dve faze selekcije, na osnovu kriterijuma socijalnog statusa i ekonomske isplativosti predložene poslovne ideje. Oni koji su dobili grantove od 1.500 i 2.400 evra, učestvuju u sufinansiranju nabavke opreme sa pet, odnosno deset odsto od vrednosti donirane opreme. Korisnici dva granta po 3.600 evra učestvuju u sufinansiranju deset odsto od vrednosti donirane opreme i zapošljavaju po jedno nezaposleno lice, tako da je u Čačku 32 ekonomski osnažene porodice.

V. Trtović

HELPOV PROJEKAT U 19 LOKALNIH SAMOUPRAVA

Projekat „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi nemačka organizacija „Help – Hilfe zur Selbsthilfe“, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida. Projekat ukupne vrednosti 2.056.000 evra Help realizuje od oktobra 2017. do septembra 2020. godine u 19 opština i gradova u Republici Srbiji. Ukupna vrednost opreme za korisnike u Čačku iznosi 61.800 evra, u čemu Grad učestvuje sa 20 procenata, odnosno 12.360 evra. Cilj projekta je zapošljavanje onih koji teško dolaze do posla – Romi, mladi, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, žene…

PRAKSA ZA MLADE, PODRŠKA FIRMAMA ZA RECIKLAŽU

Dragomir Spasić, šef kraljevačke Kancelarije “Helpa”, najavio je da je u drugoj fazi istog projekta, vezanog za Čačak, planirano pružanje radne prakse za mlade. Predviđeno je da devet mladih iz siromašnih porodica, šest sa srednjom i troje sa osnovnom školom, budu na radnoj praksi kod poslodavaca. Praksa će trajati šest, odnosno devet meseci, a neki od njih će moći i da se zaposle, ako poslodavci budu zadovoljni njihovim angažovanjem.

– U trećoj fazi projekta predviđena je podrška firmama iz sektora selekcije i reciklaže otprada, odnosno mogu da zaposle po pet radnika, dobiće finansijsku podršku u vidu opreme u vrednosti do 15.000 evra. Projekat traje do maja 2020. godine – najavio je Spasić.

izvor: Čačanski glas

https://infosvetionik.rs/2018/10/24/pomoc-za-30-cacana-da-zapocnu-sopstveni-biznis/

Uspon
Back to top button