Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Poslanici u Prištini usvojili zakone o transformaciji KBS u vojsku Kosova

Kosovski parlament je po ubrzanom postupku, bez prisustva poslanika Srpske liste, usvojio dva od tri predložena zakona iz paketa o transformaciji KBS u vojsku.

Od danas, prema prvom usvojenom zakonu, Ministarstvo KBS zvaće se Ministarstvo odbrane Kosova, a usvojen je i zakon o bezbednosnim snagama.

Predstoji glasanje o zakonu o službi u bezbednosnim snagama.

Sednica parlamenta je na predlog predsednika, Kadrija Veseljija, počela minutom ćutanja za žrtve, kako se navodi, borbe za oslobođenje i državnost.

U sali je 107 poslanika, prenela je Koha onlajn.

Član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

„Snaga bezbednosti Kosova štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u izmenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije.

Takođe u zakonu stoji da su „kosovske snage bezbednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom“, stoji u tački 2 ovog člana.

U opštim odredbama se navodi da kosovske snage štite teritorijalni integritet Kosova; Zaštitu građana i zajednica na Kosovu; daje Vojnu podršku civilnih vlasti, i; Učestvuje u međunarodnim operacijama.

Studenti: „sahranjeno“ međunarodno pravo, Rezolucija …

U znak protesta zbog odluke kosovskog parlamenta o formiranju tzv. vojske Kosova srpski studenti u Kosovskoj Mitrovici danas će izvesti svojevrsni performans, kako bi pokazali da je pogaženo međunarodno pravo i svi važeći dokumenti o Kosovu.

Oni će simbolično “sahraniti“ međunarodno pravo, Rezoluciju UN 1244, Povelju UN i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Studenti će u 12.30 početi šetnju od studentske menze do zgrade Unmika i Oebsa, a svoj performans će izvesti tačno 12 sati i 44 minuta.

Slavlje uz petarde u južnoj Mitrovici nakon usvajanja zakona

U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde, javlja Tanjugov reporter.

Za sada na ulicama južne Mitrovice još nema organizovanog slavlja, osim što se na trenutke čulo pucanje petardi.

Na ulazu u južni deo Mitrovice kod mosta pored pripadnika KFOR-a koji obezbeđuje i prati situaciju povećano je i prisustvo medijskih ekipa.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/14/poslanici-u-pristini-usvojili-zakone-o-transformaciji-kbs-u-vojsku-kosova/

Oznake
Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!