Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKolumne

Poslastičarnica PČELA (MEFI) ili popularna poslastičarnica “M” kod drvenog mosta na reci Kolubari

Tragom pečalbe i pečalbara, Vezaip je kao dečak iz okoline Dragaša prešao dug put do očeve poslatičarnice na Crnom moru u Bugarskoj, gde je vredno radio, izučio zanat i sa punoletstvom se kvalifikovao za sladkarstvo.

Prvih poratnih godina, takođe putevima pečalbe, obreo se u Valjevu i čitavu godinu prodavao sladoled na vašarima, masovkama na Pećini,

fudbalskoj utakmici kao i na Hipodromu u vreme velikih poseta konjičkim trkama.Još 1947 godine, u ortakluku sa braćom otvara poslastičarnicu ,,Novi život,, preko puta Centrala.

Nešto kasnije prelaze u jedan takoreći ćumez, ne širi od metra ali istina nešto duže unutrašnjosti, između poslednje zgrade nekadašnjih Kasapa i današnjeg Domina, sa poslastičarnicom ,,Pčela,,

Tu su se zadržali prilično, pre nego što je stiglo vreme da se ortakluk raskine i svako krene svojim putem. Brat je otvorio radnju u nekadašnjoj prodavnici Dečijih igračaka u Knaz Miloševoj, pod nazivom ,,Mala Pčela,, a Vezaip pored bašte Granda pre drvenog tešnjarskog mosta, pod nazivom ,,Izvor,, dosta kasnije ,,M,,

Boza, limunada i njihov miks kao tzv špricer, sladoledi i prvi puter kornet, bela alva (halva) koja je svojom tvrdoćom vadila plombe bez pardona, ali za nas decu vrlo prijemčljiva, ćeten alva koja bi uz sudžuk, taj pihtijatski slatkiš sa orasima na vrhu tepsije,

bila takođe omiljeni miks, slično sutliji i šampiti, baklava, tulumba, krempita, lenja pita, smokvice, gurabija i široka lepeza svih aktuelnih slatkiša tog vremena, do na kraju promovisanog sportskog sladoleda, limunade sa kuglom sladoleda, kao kolorit ponude koja je krasila cenovnik primeren svakom džepu.

Prodavci Vezaip i najstariji sin Zuhrap, kasnije su stasali Rešad i nešto mlađi Mefail-Mefi. A mušterije i konzumenti, Tešnjarci svih uzrasta, đaci, sportisti, svakorazni prolaznici, filmadžije, glumice i glumci tokom snimanja u Tešnjaru, bokseri posle prepodnevnih mečeva na stadiončetu da sa simpatizerima podele utiske, prolaznici i povratnici sa korzoa do konačno većine lokalnih likova da na ogradi mosta odsede još malo do obaveznog povečerja u deset.

Dule Cimer nosi oreol najgalantnijeg posetioca, budući na često ponovljeni hobi da bulumentu tešnjarske dece izvede i časti slatkišima po želji.

Mirko Piškon bi sa fudbalskim pionirčićima ovde rado svraćao da deci priča o fudbalu, a starijim prolaznicima o svojim nadrilekarskim i isceliteljskim sposobnostima.

Uz sladoled, kao deo redovnog protokola išao je i pogled preko ramena u baštu Granda, još od vremena gostujućih pevačica po ugovoru i čuvenih muzičkih kapela sa Baira uz varoški repertoar, do harmonike na struju koja svira sama, Šabana koji obećava i već za taj svet poznate Azemine.

Posle više od dve decenije, radnja sa proširila i na predratnu terasu Grand bašte iznad Kolubare, što je značajno uvećalo posetu i prethodno podrazumevajućoj stajanci omogućila produženi boravak.

Poslastičarnica je preživela drveni i gvozdeni most. U predvečerje dolaska mermernog koji je spajao Tešnjar sa platoom i trgom ispred Granda, morala je da se seli. Sa visokim uvažavanjem prema svemu što je značila godinama, Grad je za novu i buduću velikodušno ponudio najbolju lokaciju, pored pijačnog mosta, gde su braća Rešad i Mefi izgradili veću, lepšu i danas postojeću MefiS. Rešad je nažalost prerano otišao, ostao je Mefi sa delimično novim programom, u kome su ekleri i princeze preuzeli primat, i radnja na početku danas najlepše gradske oaze u hladu mirišljavih lipa, ispunjene lepom, vedrom i nasmejanom mladosti, koja u susednim kafiterijama uživa uz kolu, fantu, guaranu, hladan čaj, espreso, kapućino i šta već još.

Samo Kolubara i dalje mirno i bezbrižno teče put svog parčeta Crnog mora, ne hajući za svoja skraćena krila- poslastičarnicu sa bozom na levoj strani tešnjarskog i sodadžijsku radnju sa kraherom Rajka Mićića, na desnoj strani pijačnog mosta, kao i nostalgična podsećanja svih nas koji smo sa bozom i kraherom rasli i odrasli.

Poslastičarnica Pčela kao priča o pečalbarskom prisustvu, naslednicima i trajanju.

izvor:facebook tomus

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!