Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Poštenje i poverenje žive u vodenici

„Srbija neće propasti dok ima ljudi kao što je  Dragan Živanović, vodeničar u Đedinoj vodenici kraj Valjeva. Divno se osećam kod Dragana u vodenici. Dok vodenica melje, kao da Srbija protiče i ispunjava ceo prostor u Božijem miru i radosti. Dragan je pozitivan čovek, vanserijske memorije, velikog poštenja i vredan domaćin. Hvala za divne trenutke“, zabeležio je u knjigu utisaka devetog marta 2019. godine, gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

U subotu 7. septembra, održana je druga promocija knjige „Poštenje i poverenje žive u vodenici“. Knjiga utisaka u kojoj su mušterije Đedine vodenice zapisivali svoja zapažanja o fabrici brašna koja ne zagađuje okolinu kao i impresije o vodenici i vodeničaru. Ovom prilikom prisutne je pozdravio gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović.

„Braćo i sestre, dragi prijatelji, pomaže Bog! Veliko je zadovoljstvo kada vas ovakav čovek pozove kao što je Dragan Živanović, koji je čini mi se vanvremenska ličnost po svojim vrlinama i po svojim kvalitetima, a možda najbliži starcu Zosimi iz romana Fjodora Mihailoviča Dostojevskog „Braća Karamazov“, po svojim hrišćanskim vrlinama. Drago mi je što se nalazimo ovde na srpskom selu, na onom selu koje je Srbiju i očuvalo i iznedrilo njenu državu, jer srpsku državu pravio je srpski seljak i zato pitajte svakog seljaka ovde u Valjevu, Šumadiji i Pomoravlju, kako se pravi srpska država, znaće da vam kaže“, rekao je dr Slobodan Gvozdenović i dodao da će svaki seljak znati da kaže i kako su neki pre sedamdeset godina obezvredili gunj i šajkaču i razgradili plot i njivu.„Hvala Bogu, Srbija je danas stala na svoje noge i živi budućnost u koju verujemo. Pozdravljam još jedanput ovaj veliki skup i želim vam prijatan ručak. Veliko hvala srpskom domaćinu Draganu Živanoviću na pozivu i na ovakvom skupu“, rekao je u svom obraćanju dr Slobodan Gvozdenović.

Promocija knjige utisaka i pesama o čuvenoj Đedinoj vodenici, održana je nedaleko od Valjeva u selu Zlatarić, pored same vodenice i izazvala je veliku pažnju. Autor knjige bio je veoma uzbuđen ovim povodom.„Pomaže Bog braćo i sestre! Šta da kažem posle ovih reči, a sve što bih hteo reći u milion reči ne bi moglo da stane. Hvala vam od srca što ste danas došli ovde na ovu promociju knjige utisaka. Zahvaljujući Gospodu Bogu, i mom nažalost sada pokojnom Đedi, koji me je uveo u ovaj posao, ja već 31. godinu radim kao vodeničar. Đeda je iza sebe ostavio kao trag put poštenja, tvrde podloge, a ja sam mojim radom uspeo da taj put asfaltiram. Na meni je bila velika obaveza da nastavim ovaj put, a samim tim što ste vi danas u ovolikom broju došli, to kazuje da sam ja verovatno uspeo u svemu tome. Vršim usluge merenja žita građanima našeg kraja a i šire. Vršiti usluge narodu je malo nezahvalan posao. Ako radite tačno, kvalitetno i pošteno, to je zhvalno, ako radite obrnuto to je nezahvalno. Ja sam izabrao ovu prvu varijantu i nadam se da je uspešno obavljam, a kako se  obim posla  iz godine u godinu povećava, to kazuje da radim po volji mojih mušterija“, kaže vodeničar i autor knjige utisaka Dragan Živanović.

Od 2007. godine Đedina vodenica ima neobičan vid trgovine. Tačnije mušterije koje dobijaju usluge iz Đedine vodenice, imaju kasu bez ključa i katanca i sve mogu obaviti sami, bez prisustva vodeničara.

„Iako živimo u jednom kriznom vremenu, gde su mnogi građani ostali i bez zaposlenja i bez novčanih primanja, pa su zbog svih tih dešavanja sebe malo i promenili, ipak većina srpskog naroda ostala je  da čuva vekovima stečene vrednosti, a to je poštenje. Ja sam pružio priliku građanima da pokažu to svoje poštenje i oni su to iskoristili na najbolji mogući način. Posledica takve saradnje je knjiga utisaka, gde su  mušterije upisivale svoja zapažanja. Ta knjiga se punila iz dana u dan, iz godine u godinu, da bi 2014. godine na predlog mojih prijatelja a posebno profesora, doktora ekonomije gospođe Ljubice Laušević, na čelu sa protom Gvozdenom Gajićem kao i članovima upravnog odbora, knjiga odštampana“, izjavio je Dragan Živanović i dodao da je to uradio zahvaljujući njegovim prijateljima i sponzorima.Posle pet godina, odštampana je druga knjiga utisaka. Po rečima vodeničara Dragana, 2014. godine kada je izašla prva knjiga utisaka, smatrao je da je priča ispričana, međutim ova knjiga je još bogatija.

„Veći broj utisaka  je upisan, a zahvaljujući mojim prijateljima koji su pomogli da ta knjiga ugleda svetlost dana, slobodno mogu reći  da ovaj posao koji ja radim, zavređuje pažnju. Danas kada je sve pod kamerama, video nadzorima, ja sam svoj posao dao ljudima na izvolte. Imam ogromno poverenje u građane, a oni to poverenje koje sam ja njima ukazao, vraćaju poštenjem. Ovom prilikom želim svim korisnicima usluga da se zahvalim na današnjem poštenju koje su pokazali, a ja ću im vratiti tačnost i kvalitet. Hvala svima vama koji ste danas došli, želim vam prijatan ručak“, rekao je Dragan Živanović.Draganu Živanoviću je dodeljena nagrada u oblasti negovanja tradicije za Dan grada, 2018. godine. Promociji knjige prisustvovalo je oko 300 posetilaca.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!