Вести

Потписан Меморандум о сарадњи министарстава здравља Србије и Русије

Министарка здравља у Влади Републике Србије Даница Грујичић и министар здравља Руске Федерације Михаил Мурашко потписали су данас Меморандум о сарадњи, који ће учврстити односе здравствених система двеју земаља и отворити простор за нове видове сарадње.

Потписивање Меморандума, којем је претходио билатерални састанак двају министара, обављено је у Палати Србија, у присуству амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка.

Грујичић је навела да овај документ обухвата различите правце сарадње, међу којима је најважнија размена искустава у области онкологије, дечјег здравства и кардиологије.

Русија је већ ушла у 22. век када је у питању нуклеарна медицина, указала је она и изразила очекивање да ће та пракса заживети и у Институту за онкологију и радиологију Србије.

Она је напоменула да су стручњаци из Србије боравили у Русији како би учествовали на састанцима у вези са јавним здрављем, превенцијом инфективних болести, побољшањем резултата у лечењу недоношчади, те да су били задивљени начином рада руских стручњака.

Грујичић је додала да би неке организационе ствари из система здравствене заштите Русије требало применити у нашем систему, на чему ће Министарство здравља интензивно радити.

Према њеним речима, у Русији се у претходним годинама доста радило на јачању примарне здравствене заштите, а то је циљ и у Србији.

Мурашко је објаснио да је циљ посете делегације Министарства здравља Русије размена искустава са Србијом у области технологије и заштите здравства, како би се продужио животни век човека.

Пандемија нас је научила да је комуникација између земаља важна. Наш циљ је да радимо на одрживости здравства и да разрађујемо увођење нових метода лечења и технологија за терапију, рекао је он.

Министар је исказао захвалност српским лекарима на сарадњи и размени знања, која су драгоцена за две државе.

Према његовим речима, видљиво је улагање у здравство у Србији, што омогућава да сви сарадници у тој сфери постижу веће резултате, који се односе на очување живота и здравља људи.

Аутор фотографија: Танјуг

Uspon
Back to top button