ВестиПолитика

Повећање плата и пензија брже него што се очекивало

[hr style=“double“]izvor:srbija.gov.rs foto:srbija.gov.rs[hr style=“double“]

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas povećanje plata i penzija do kraja godine, mnogo ranije nego što se očekivalo, dodavši da se do 15. septembra mora doneti i odluka o povećanju minimalne cene rada.

Vulin je, gostujući u dnevniku RTS-a, objasnio da je u budžetu omogućeno da se obezbede sredstva za to povećanje i da će se ubrzo znati koliko će ono iznositi.

Ministar je najavio razgovor sa sindikatima i poslodavcima o povećanju minimalne cene rada koja će važiti od 1. januara, pri čemu odluka, kako nalaže zakon, mora biti doneta do 15. septembra.

Sve zdravija ekonomija omogućava povećanja koja najpre osete oni koji su najviše tome doprineli – penzioneri i najsiromašniji, naglasio je Vulin, iznevši podatak da minimalac u Srbiji prima oko 350.000 građana.

On je najavio ukidanje plaćanja penala za odlazak u prevremenu penziju posle 65. godine života, objasnivši da država sada ima novca i da želi da se na taj način oduži penzionerima.

Penali su stvar prošlosti, poručio je Vulin i dodao da će zakon koji će to regulisati biti u skupštinskoj proceduri već za nekoliko meseci.

Moraju da se ukinu privremena rešenja kao i da se reše nelogičnosti kada su u pitanju poljoprivredne penzije gde, kako je ocenio, postoje velike nepravde u smislu da su penzije iste za sve, bez obzira na veličinu zemljišta koje poseduju.

Komentarišući navode da više od polovine poslodavaca u Srbiji kasni sa isplatom zarada i doprinosa tri meseca i duže, Vulin je naglasio da Inspekcija rada ne može to da kontroliše, ali da, kada ustanovi da se ne isplaćuju zarade i doprinosi, o tome obaveštava poresku inspekciju.

Uveli smo obračunski listić koji je poslodavac dužan da da zaposlenom sa kojim se on pojavljuje na sudu, objasnio je ministar, dodavši da su tokom prošle godine radnici na taj način naplatili oko dva miliona evra.

Uspon
Back to top button