Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Pozivamo vas da dođete u Radionicu stripa i animacije u Nedelja 22 decembar 2019

Okupljanja su nedeljom od 14č do 15.30č u prostoru Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ u Birčaninovoj 128/b (iznad kafića „Avantura“).
Radionica je besplatna i za sve uzraste.

https://stripanimacijavaljevo.tumblr.com/o-nama
Kontakt: stripanimacijavaljevo@gmail.com
Možete nas takođe kontaktirati privatnim porukama preko naše stranice.

Mentori:
Filip Stanković
Aleksandar Jeremić

O RADIONICI:

Polaznici će se upoznati sa osnovama crtanja i pisanja, različitim tehnikama izrade stripa i 2d animacije, kao i osnovnim elementima pripreme za štampu. Svi radovi nastali tokom trajanja radionice prikupiće se i objaviti u štampanom i elektronskom obliku preko fanzina „STRAVA“.

Dobrodošli su, kako talentovani za strip i animaciju, tako i oni koji su ljubitelji i poštovaoci ove umetnosti, ili ako imaju samo predloge i ideje za priče.

Cilj Radionice je da se podstaknu mašta, individualnost i samopouzdanje kod polaznika, kao i da se povežu oni koji imaju slična interesovanja i žele da pišu, crtaju i animiraju.

ISTORIJAT:

Radionica stripa i animacije u Valjevu postoji od 22. juna 2014. godine i funkcioniše uz podršku Udruženja dramskih, muzičkih i audio-vizuelnih stvaralaca ,,Milovan Glišić”.

Pri Radionici učestvovali su članovi od predškolskog do studentskog uzrasta koji su bili nagrađivani i predstavljani kroz brojne izložbe i performanse. Radionica je doprinela u izradi različitih murala, vitraža, pozorišne scenografije, video-podrške, kao i u okviru programa Tešnjarskih večeri. Sarađivala je sa Centrom za kulturu, Matičnom bibliotekom ,,Ljubomir Nenadović”, Opštom bolnicom Valjevo, Valjevskom gimnazijom, VAKUM-om i Društvom istraživača „Vladimir Mandić Manda“. Predstavila se putem festivalskih i tematskih izložbi u Valjevu („Kroz mećavu“, „Maska mladosti“) i drugim gradovima („Balkanska smotra mladih strip autora“ u Leskovcu, „Zagor iz našeg sokaka“ u Zrenjaninu, „Međunarodni salon stripa“ u Beogradu), kao i u elektronskim časopisima i fanzinima (internet stranice „Moj Strip“ i „The White Japanese Lapot“).

U okviru svojih delatnosti, od decembra 2016. Radionica objavljuje zbornik radova kroz fanzin „STRAVA“ u štampanom i elektronskom izdanju, a u avgustu 2018. godine organizovan je STRAVA fest – manifestacija posvećena stripu, animaciji, video-igrama i pop-kulturi, u okviru izložbe Radionice tokom trajanja Tešnjarskih večeri uz pomoć Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Valjevo i Grada Valjeva. Sve akcije Radionice medijski su propraćene.

Škole i radionice stripa u Valjevu, iako nemaju kontinuitet, imaju dugu tradiciju. Počev od škola Bogoljuba Asrenijevića Makija, Zorana Stefanovića, kao i Milivoja Kostića, predvodnika art grupe „Crni kreč“, gde će polaznici njegove škole stripa, Nemanja Radovanović i Miloš Nikolovski sa svojom art grupom „Crna mrlja“, voditi školu čiji su polaznici bili Filip Stanković, Jovan Marković i Stefan Nastić – osnivači Radionice.

Ideja Radionice stripa i animacije je da se pokrenu mladi, da im se omogući mesto gde mogu zajedno da rade zajednom i na zanimljiv način, da pišu i crtaju ono što bi i sami želeli da čitaju. Kroz aktivno učešće u Radionici mladi će biti bogatiji za jedno novo i drugačije iskustvo, ostvareno kroz zajedničke aktivnosti i druženja, isticanje potisnutog i neprepoznatog talenta, priznanje zapostavljenih vrednosti i doprinos kulturi Valjeva.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!