ВестиИнформацијеКултура

Предавање о животу и делу Светог Нектарија Егинског у Крушевцу

U četvrtak 7. juna 2018. godine građani Kruševca sa predstavnicima sveštenstva Eparhije kruševačke ugostili su valjevskog protu Nenada Andrića, koji je održao predavanje o životu i delu Sv. Nektarija kroz predstavljanje svoje čuvene srpskoj javnosti knjige “ Iscelitelj Sveti Nektarije Eginski“.

Saborni hram Eparhije kruševačke Svetog Đorđa iako najveći u Kruševcu i okolini bio je mali da primi sve posetioce na predavanju. Episkop valjevski Milutin svojim blagoslovom poslao je svog klirika protu Nenada Andrića da predstavlja knjigu o Eginskom Čudotvorcu za koju je rekao lično Starac Nektarije: “ Ova knjiga će mnoge privesti Hristu!“, ovog puta na poziv Episkopa kruševačkog Davida i njegovog sveštenstva prota Nenad je boravio 2 put u Kruševcu, a iza njega su predavanja u 30 gradova i varošica Srbije od protinog rodnog Valjeva gde je tri puta veoma posećena predavanja od svojih valjevaca doživeo iako mlad književni stvaralac, zavičajne Osečine, četiri predavanja u Beogradu, Priboju, Aranđelovcu, Šapcu, Vrujcima, Mionici, Draginju, Mudrakovcu, manastiru Rakovici, Podgorici, Budvi, Miholjskoj Prevlaci i dr. Protina putovanja na Eginu i pisanje knjiga o Sv. Nektariju su svojevrsna misija koja je doprinela rađanju ideje gradnje hrama Sv. Nektarija na ušću Gradca u Kolubaru.

Takođe otac Nenad je 2016. godine izabran za člana Udruženja književnika Srbije, a takođe nosilac je više prvih književnih nagrada od kojih su poznate javnosti Međunarodna „ Miloš Crnjanski„, Beč za Kosovsku brojanicu; Regionalna „Alia Mundi„, Beograd za pripovetku Svetac i vodeničar; Eparhija zvornički-tuzlanska SOZ Zvornik specijalna nagrada za pripovetku Ljubavlju Svetac opominje, 2018.godine.

Za naredna predavanja kako nam reče prota Nenad dobio je pozive iz Bjeljine, Podgorice, Vršca i Kragujevca. Knjiga je napisana sa blagoslovom Episkopa valjevskog Milutina, recenzija Episkop mr Siluan australihsko novozelandski, predgovor otac Petar Radulović, lektor mr Daren Milivojević, redaktor prof. Radomir Popović,protođakon, priprema Joca Gračanin.

Uspon
Back to top button