Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić komentarišući nepojavljivanje odbronika Demokratske stranke na sednici Skupštine grada rekao je za Radio Valjevo da o tome nije bio zvanično obavešten

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić komentarišući nepojavljivanje odbronika Demokratske stranke na sednici Skupštine grada rekao je za Radio Valjevo da o tome nije bio zvanično obavešten, ali da se sednice neometano mogu održavati i bez njih. On je dodao da je javnost rada gradskog parlamenta u potpunosti obezbeđena, te da nikome od odbornika nije uskraćivano pravo da govori.

Upitan da li je dobio bilo kakvo zvanično obaveštenje od strane Odborničke grupe Demokratke stranke u vezi sa tim da ubuduće neće prisustvovati sedicama Skupštine, ističe da nije, već da je o tome informisan iz medija.

„Njih je troje odbornika. Uvek se dešavalo da jedan broj odbornika ne dođe na sednicu. Zadnji utvđeni kvorum na današnjoj sednici bio je 43 od ukupno 51 odbornika, što je velika većina, tako da sednica sasvim normalno može da teče. Inače, danas smo imali veliki broj diskusija prisutnih odbornika, tako da ne možemo prihvatiti da je samo Demokratska stranka opozicija u ovoj Skupštini“, kaže Ilić.

On je istakao da je javnost rada Skupštine grada Valjeva obezbeđena i da je ona optimalna jer se skupštinska zasedanja direktno prenose na televiziji i radiju, a da se pored toga prave specijalne emisije u kojima se prikazuje retrospektiva svih donetih skupštinskih odluka. Uz to, Ilić napominje da se čak vrši i prenos Skupštinskih odbora i da je po tome Valjevo verovatno jedini grad u Srbiji. On dodaje i da do sada nisu postojale primedbe na javnost rada gradskog parlamenta.

„Normalno je da dođe do nekih konflikata na samoj sednici. Neko nekome nešto ospori, nešto ispravi. To je valjda normalan rad. Evo do sada, nijedan odbornik nije dobio nijednu meru. Ja nikome do sada nisam čak ni opomenu izrekao, kao ni moj zamenik Milutinović, a kamoli da je bila neka stroža mera od toga“, rekao je Ilić.

Komentarišući navode odbornika Demokratske stranke, Duška Rakića, da im se od strane predsedavajućeg onemogućava da neometano učestvuju u radu Skupštine, Ilić je rekao da po njegovom mišljenju u Skupštini grada Valjeva vlada demokratska atmosfera, a kao glavni razlog bojkota dela opozicije navodi nalog njihove političke stranke.

„Ovaj Poslovnik koji je sada aktuelan je napravila Demokratska stranka. Mi smo ga samo usvojili i prihvatili. Ono što je najproblematičnije, to je vreme izlaganja od pet minuta. Znači, odborniku je dozvoljeno vreme izlaganja od 5 minuta i uz opomenu od predsedavajućeg može da iskoristi još jedan minut da završi svoje izlaganje. Pregledajte stenograme i snimke sa tih sednica. Ja sam siguran da su opozicioni odbornici 80% vremena potrošili na izlaganja, a da su preostala 44 odbornika vladajuće koalicije potrošili preostalih 20% vremena. Oni uglavnom prekorače to vreme od 5 minuta. Često govore i po deset i petnaest minuta. Mislim da je ovde bila maksimalna tolerancija po tom pitanju, ali ipak ne možete čitati referate na Skupštinama. To nije moguće“, kaže Ilić.

On je ponovo istakao da je trenutno važeći Poslovnik uredila Demokratska stranka u vreme dok je bila na vlasti i poručio:

„Zato uvek morate voditi računa kad ste na vlasti i kad odete u opoziciju, da to što ste u vlasti radili da vas ne stigne u opoziciji. Njih je to stiglo“.

izvor: kolubarski.info

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!