ВестиПривреда

Preporod za Divčibare

Ispitivanja koja su obavili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda pokazala su da bi problem vodosnabdevanja Divčibara mogao da bude rešen za samo godinu dana! Voda je, naime, pronađena u četiri bušotine, a izdašnost zadovoljava kompletne potrebe ove poznate vazdušne banje i planinskog turističkog centra. Štaviše – tvrde stručnjaci – radi se o vodi veoma dobrog kvaliteta, koja se, bezmalo, može flaširati i na samom izvorištu

Voda je, inače, pronađena na dubini od stotinu metara, u serpentinitima, odnosno u stenama koje, po pravilu, daju izuzetno visok kvalitet dragocene tečnosti. To je potvrdila i analiza Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, pokazavši da je u pitanju oligomineralna magnezijumska voda, sa veoma niskim sadržajem natrijuma…

JEZERO NA DIVCIBARIMA

– U pitanju su vrlo retke i izuzetno kvalitetne vode – kaže prof. dr Dejan Milenić, sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. – Voda pronađena na Divčibarama je mineralizovana, sa blago povišenom pH vrednošću i ima izuzetno lekovito dejstvo, pogotovo kad je magnezijum u pitanju. Takvih voda na tržištu nema i, da nije predviđena za vodosnabdevanje, mogla bi da se flašira, s obzirom na to da može neograničeno da se pije.

PRIMER IZGLEDA FLASE BREND VODE DIVCIBARE

– Prvi od njih, koji je potpuno završen, daje četiri litra vode u sekundi, što je sasvim dovoljno za snabdevanje kompletnog naselja na Divčibarama – ističe prof. dr Milenić. – Na još jednoj lokaciji obezbedićemo nova četiri litra vode u sekundi, kao i dva bunara sa manjim kapacitetom. Do 2030. godine, ovi bunari mogu da reše problem vodosnabdevanja Divčibara: bilo kako dopuna postojećem vodovodu, bilo samostalno.

FOTO Z.BOSKOVIC-HOTEL PEPA

I, zaista, u blizini hotela „Pepa“ nalazi se prvi bunar, dok je drugi – sa istim protokom – iskopan nedaleko od odmarališta „Stevan Filipović“.

– Dosad je postojalo nekoliko varijanti, jedan projekat već je bio urađen, ali ovo sada je pravo rešenje – Jedna od ideja podrazumevala je da se voda do Divčibara dovede iz Rzava, druga sa akumulacije Rovni, a razmišljalo se i o Mionici, mada i ona sama ima problem sa vodosnabdevanjem.

 

Uspon
Back to top button