Вести

Препоруке најмлађима за правилну исхрану

Prezentacijama o pravilnoj ishrani i prigodnim dečjim programom u Domu zdravlja Valjevo obeležen je Svetski dan hrane. Predškolcima, osnovcima i učenicima Medicinske škole preporuke za pravilnu i zdravu ishranu dali su pedijatar dr Valentina Marković, patronažna sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović i nutricionista Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje. Deca iz Predškolske ustanove „Milica Nožica“ recitovala su pesme o zdravoj hrani, dok su veoma zanimljiv program imali specijalni gosti – učenici osnovne škole „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine. Oni su  izveli skeč sa šaljivim stihovima o povrću i voću, a priredili su i izložbu figura napravljenih od voća i povrća koje gaje u školskoj bašti.

-S obzirom da je oktobar mesec u znaku pravilne ishrane, Dom zdravlja kao ustanova koja se bavi primarnom prevencijom daje značaj Svetskom danu hrane i sprovodi aktivnosti kojima doprinosi promociji pravilne ishrane i zdravih stilova života. Zajedno sa partnerskim ustanovama realizujemo zdravstvena predavanja u predškolskim i školskim ustanovama, dajući najmlađima preporuke za zdravu ishranu. Naša kampanja traje čitave godine, ali se specijalan značaj ovoj temi daje u oktobru. Insitut za javno zdravlje Srbije i naš Zavod za javno zdravlje imaju zabrinjavajuće pokazatelje o porastu gojaznosti u dečjoj populaciji – rekla je Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo.

Dr Aleksandra Filipović iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ Valjevo rekla je da pristižu likovni i literarni radovi predškolaca i osnovaca na tradicionalnom konkursu Instituta Batut, ove godine na temu „Pravilna ishrana-ulaganje u budućnost“. Na taj ilustrativan način deca treba da shvate koliko je ishrana značajna za njihov razvoj, kao i da usvoje određene modele u ishrani. Nutricionista Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje istakla je značaj poštovanja „piramide ishrane“:

-Veoma je bitno da ishrana bude raznovrsna jer ne postoji jedna namirnica koja ima sve neophodne elemente, kao i da budu zastupljene sve grupe namirnica. Potrebno je da deca imaju pet obroka (tri glavna i dve užine), da svaki dan imaju kuvani obrok, zatim povrće i voće. Stalno ističemo važnost ishrane kašikom, nema veze da li je to kuvani grašak, boranija, kupus, pasulj. Veoma je važno kakav je model ishrane koji usvajaju u porodici jer to je posle teško ispraviti u ustanovama. Koliko budemo uložili u svoju decu, toliko ćemo imati zdravu populaciju. Gojaznost nije samo estetski problem, mnogo je bitnije što ima indikacije za dijabetes i kasnije za kardiovaskularna oboljenja.

Dr Valentina Marković se nadovezala na priču o pravilnoj ishrani, iznoseći iskustva sa kojima se susreću u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i u savetovalištu. Organizator programa je bio Dom zdravlja, a partneri u realizaciji Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Medicinska škola. Veliku podršku dali su kolektiv i učenici OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, kao i vaspitači PU Milica Nožica. Manifestacija je centralni događaj koji Dom zdravlja organizuje u okviru Meseca pravilne ishrane, koja je započeta radionicama u seoskim osnovnim školama (Dračić, Donje Leskovice, Kamenica, Stave) za vreme Dečje nedelje. U sredu 17. oktobra zajednički tim će održati u Osnovnoj školi u Poćuti radionicu o higijeni i pravilnoj ishrani, a u petak 19. oktobra u školi u Donjoj Grabovici, za decu i roditelje.

Uspon
Back to top button