Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Prestavnici grada Valjeva prisutvovali su stalnoj konferenciji pod nazivom “Inovativne prakse i lokalni ekonomski razvoj”

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 21. aprila 2022. godine organizovala je završnu konferenciju posvećenu lokalnom ekonomskom razvoju i primenjenim inovativnim pristupima i praksama u ovoj oblasti. Skup je realizovan u hibridnom formatu, a uz predstavnike gradova i opština, učestvovali su i predstavnici Ministarstva privrede, Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona – SALAR, spoljni saradnici SKGO i članovi Stručne službe SKGO.

Današnja konferencija organizovana je u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, pozdravio je učesnike konferencije i istakao da je lokalni ekonomski razvoj (LER) jedna od najmlađih, ali i najvažnijih nadležnosti lokalne samouprave i da od njega zavisi ostvarenje kvalitetnih javnih usluga i u drugim oblastima.

„Prema našim podacima, postoji 118 jedinica za LER koje su važan deo lokalne administracije i koje imaju ulogu servisa i pokretača u procesu ekonomskog razvoja kroz vođenje projekata i programa ekonomskog razvoja“, rekao je Tarbuk i dodao da Strateški plan SKGO za naredne četiri godine, kao jedan od pet prioriteta prepoznaje upravo unapređenje sprovođenja lokalnih politika koje doprinose boljem privrednom ambijentu i povećanju ulaganja, razvoju turizma i boljoj perspektivi ruralnih područja.

Govoreći o rezultatima SKGO u prethodnom periodu, Tarbuk je istakao da je SKGO ponosna na činjenicu da je izrađeno blizu 190 modela administrativnih procedura na lokalnom nivou, što u mnogome olakšava život i rad kako građanima, tako i privredi.

„Planiramo da intenziviramo razvoj kapaciteta lokalne samouprave za sprovođenje aktivnosti u oblasti LER-a, zaposlenih u organizacionim jedinicama za LER, ali i u drugim organizacionim jedinicama lokalne uprave“, zaključio je Tarbuk i naglasio da će posebna pažnja biti posvećena malim i nerazvijenim opštinama kojima je neophodna dodatna podrška, kako u sprovođenju aktivnosti u oblasti LER-a, tako i u razvoju kapaciteta u lokalnoj upravi i finansiranju podrške lokalnoj privredi.

Aleksandra Vučetić iz Ministarstva privrede je istakla da je Ministarstvo 2018. pokrenulo portal za preduzetnike sa ciljem da bude efikasan info-servis za privredu, koji omogućava blagovremeno informisanje o različitim vidovima podrške uspostavljanju i unapređenju poslovanja, uz afirmaciju i podsticanje razvoja preduzetništva u Srbiji.

„Tokom prošle godine, portal smo unapredili i obogatili integracijom dva podsajta razvijana u saradnji sa privredom i međunarodnim partnerima – Mali biznis informator i Startap portal“, rekla je Vučetić i podvukla značaj odlične saradnje sa SKGO u pogledu prikupljanja relevantnih podataka sa lokalnog nivoa.

Ona je naglasila da je Mali biznis informator podsajt edukativnog karaktera koji pruža najvažnije informacije u oblasti pravnog oblika poslovanja, dok Startap portal predstavlja centralno mesto povezivanja, informisanja i edukacije startap biznisa u svim fazama razvoja.

Slađana Grujić, programska direktorka SKGO za ekonomski razvoj, predstavila je detalje iz Strateškog plana SKGO u oblastima LER-a, turizma, poljoprivrednog i ruralnog razvoja i najavila nastavak podrške lokalnim samoupravama i u narednom periodu. Ona je posebno istakla značaj nedavno usvojenog IPARD III programa za gradove i opštine, u oblastima poput sprovođenja lokalnih strategija ruralnog razvoja (LEADER pristup) i investicija u ruralnu javnu infrastrukturu.

Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u SKGO, prezentovala je rezultate u okviru devet projektnih paketa podrške gradovima i opštinama. Među oblastima koje su uključivale ovu vrstu podrške lokalnim samoupravama su saradnja javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete, priprema municipalnih obveznica, jačanje javno-privatnog partnerstva i priprema projekata, kao i analiza lanca vrednosti i brendiranje lokacija.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!