Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Preventivni pregledi za kolektive

Od sredine januara Dom zdravlja Valjevo je nastavio sa besplatnim preventivnim sistematskim pregledim za kolektive ustanova i preduzeća, koji se sprovode svake subote. Od početka godine kroz preglede su prošli zaposleni osnovnih škola „Milovan Glišić“ i „Sveti Sava“ iz Popučaka, a zatim oko 300 radnika Predškolske ustanove „Milica Nožica“. Sutra je u Domu zdravlja 25 zaposlenih OŠ „Miloš Marković“ iz Donjih Leskovica, narednih nedelja nastavljaju se pregledi za Predškolsku ustanovu, da bi u maju na red došla i OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Služba polivalentne patronaže radi merenje šećera, holesterola, triglicerida, telesne mase i visine, izračunavanje bodimas indeksa, uz popunjavanje preventivne karte. Osim toga, za ženski deo kolektiva održava se kratko predavanje o samopregledu dojke. Sledi preventivni pregled stomatologa, opšti pregled lekara, ultrazvuk abdomena, a za žene pregledi u Ginekološkoj službi. Svi mogu preuzeti FOB test za jednostavan skrining na karcinom debelog creva, odnosno za otkrivanje skrivene krvi u stolici koja može ukazati na potencijalne promene.

Od novembra 2015. godine, kada je započeta ova akcija, preventivni pregledi su urađeni za većinu gradskih osnovnih škola i deo seoskih, za Muzičku školu, službenike Gradske uprave, kolege iz Stomatološke službe i članove Planinarskog sportskog društva “Magleš”. Akcija je značajna po sveobuhvatnosti pregleda; po činjenici da su mnogi  posle dužeg vremena bili kod lekara, a neki su tek zahvaljujući učešću na preventivnim pregledima odredili izabranog lekara (dešavalo se da nemaju ni zdravstveni karton), i na kraju – po uzajamno dobroj komunikaciji. Svi službenici sa parametrima ili zdravstvenim pokazateljima koji odstupaju od dozvoljenih posavetovani su da se obrate svom izabranom lekaru i urade dodatne biohemijske analize. Ako se utvrde ozbiljnije zdravstvene promene ili se posumnja na njih, Dom zdravlja povezuje pregledane sa specijalistima sekundarnog nivoa radi dopunske dijagnostike.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!