Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Probni rad brane „Stubo-Rovni“

Počeo probni rad brane „Stubo-Rovni“ kod Valjeva, najveće investicije u Zapadnoj Srbiji. Voda za Mionicu, Lajkovac, Lazarevac, Ub..

.NAJVEĆA investicija države u zapadnoj Srbiji – brana i veštačko jezero „Stubo-Rovni“ kod Valjeva, vredna oko 80 miliona evra, posle tri decenije gradnje konačno je završena. Akumulacija iz koje će se vodom za piće snabdevati oko 300.000 stanovnika sada je u probnom radu, a tehnički prijem biće završen tokom avgusta. Vodu će dogodine prva dobiti Mionica, a 2021. Lajkovac i Lazarevac.

Veštačko jezero obezbediće vodu i za Valjevo, Ub, te buduću Termoelektranu „Kolubara B“, u Kaleniću. Za priključenje na regionalni vodozahvat zainteresovane su i opštine Koceljeva i Ljig. Brana će služiti i za zaštitu od poplava, jer je sistem projektovan da prihvati ekstremne količine vode.

– Analize koje je nedavno obavio Zavod za javno zdravlje u Valjevu pokazale su da je voda iz jezera prvoklasnog kvaliteta i da bez većih problema, uz minimalnu preradu, može da se koristi za piće – kaže Zoran Mitrović, direktor Javnog preduzeća „Kolubara“. – Sve opštine u ovom delu Srbije, sem grada Valjeva, imaju velike probleme sa snabdevanjem vodom za piće, koja je, uz to, lošeg kvaliteta. To će biti definitivno rešeno, jer godišnje u jezero „Stubo-Rovni“, sa 104 kvadratna kilometra koliko zauzima sliv reke Jablanice, stiže oko 56 miliona kubika vode. Godišnje potrebe svih opština za vodom iznose oko 20 miliona kubika.

vise na:http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:717169-Probni-rad-brane-Stubo-Rovni-Jezero-gasi-zedj-300000-ljudi

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!