Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPrivreda

Prolećni poslovni forum u Valjevu

Tema foruma je bila “Trendovi, inovacije i preduzetništvo – da li je moguć poslovni uspeh u Srbiji i kako?“ a organizatori su bili Univerzitet Singidunum, Poslovni fakulet Valjevo i Institut za održivi razvoj PF Valjevo.

Kao i svakog proleća organizujemo poslovni forum i ovoga puta naše teme su poslovni trendovi, inovacije i preduzetništvo jer, kao što se zna, ova godina je najavljena kao Godina preduzetništva i ovo su samo neki segmenti koji definišu sve ono što čini preduzetništvo, počev od okruženja, preduzetničkog duha i preduzetničke inicijative. Ovoga puta postavljamo jedno bitno pitanje za preduzetništvo a to je – da li je poslovni uspeh u Srbiji moguć i kako; kako je danas moguće ostvariti pozitivan poslovni rezultat. Takoće, danas govorimo o još dva bitna segmenta za preduzetništvo, a to je učeničko i omladinsko preduzetništvo“, izjavila je Ljubica Marković, direktorka Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo.

Program je sadržao tri tematske celine i panel izlaganja: „Preduzetnik-pravni osnov poslovanja”, “Poslovanje i finansije” i „Inovativna podrška – biznis inovacioni centri i poslovni inkubatori“.

Specijalni gost Foruma bio je Dušan Korunoski, savetnik u Ministarstvu privrede Republike Srbije, koji je je izjavio da Prolećni poslovni forum u ovoj godini spada u jedne od najznačajnijih aktivnosti koje se tiču promocije preduzetništva i da je najvažnija upravo podrška ljudima koji žele da postanu preduzetnici.

Na pitanje koji su to najznačajniji setovi mera koje država predviđa za podsticaj preduzetništva u Godini preduzetništva, Korunoski je odgovorio: „Država, naime, subvencioniše 25 posto kupovine novih mašina koje se mogu koristiti u proizvodnji, ili mašina starih do 5 godina, pet posto treba da investira sam privrednik a 70 posto će investirati odnosno kreditirati banke sa najboljim uslovima, izabrane na tenderu koji će biti završen, nadamo se, do sredine aprila. Zalog za kredit će biti sama mašina, tako da je čitav proces mnogo jednostavniji i neće zahtevati zalaganje lične imovine. Osnovna naša ideja u ovom slučaju bila je da zanovimo tehnološki park domaćih preduzeća jer se na taj način podiže njihova konkurentnost. Jedan drugi program koji će posebno značiti lokalnim, manjim sredinama jeste program subvencija filmskoj industriji, subvencionsaćemo kroz povraćaj utrošenih sredstava kod snimanja filomva i tu prvenstveno mislimo na velike strane produkcijske kuće koje treba da dođu u Srbiju i zaposle ljude na lokalu. ”

Prema njegovim rečima, država Srbija planira da u ovoj godini uloži za sve ove podsticaje oko 16 milijardi dinara, od toga 4 milijarde je bespovratnih a ostalo su kreditna sredstva i sredstva konsaltinga. Na pitanje da li će se nešto promeniti povodom trenutnih previsokih poreza i doprinosa na zarade,a koji se kreću od 65 do 70 posto, Korunoski je odgovorio: ” Već imamo jednu meru za novozaposlene, a to je da za svaka dva nova radnika koja mala ili mikro preduzeća zaposle, računajući od 31. oktobra prošle godine, imaju povraćaj od 75 posto za poreze i doprinose”.

U okviru prve radne teme govorio je i dr Velisav Marković, profesor PF Valjevo, koji je u svojoj knjizi obradio sve probleme sa kojima se susreću kako dugogodišnji, tako i mladi privrednici. On je naglasio da u Srbiji ima preko 200.000 registrovanih preduzetnika koji po statističkim podacima zapošljavaju preko 20 posto zaposlenih ukupno, a da u pravnoj literaturi postoji veoma malo knjiga koje mogu pomoći preduzetnicima u njihovom radu. Kao najvažnije savete prof Marković je istakao poštovanje propisa i udruživanje preduzetnika.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!