ВестиПривреда

Пролећни пословни форум у Ваљеву

Тема форума је била “Трендови, иновације и предузетништво – да ли је могућ пословни успех у Србији и како?“ а организатори су били Универзитет Сингидунум, Пословни факулет Ваљево и Институт за одрживи развој ПФ Ваљево.

Као и сваког пролећа организујемо пословни форум и овога пута наше теме су пословни трендови, иновације и предузетништво јер, као што се зна, ова година је најављена као Година предузетништва и ово су само неки сегменти који дефинишу све оно што чини предузетништво, почев од окружења, предузетничког духа и предузетничке иницијативе. Овога пута постављамо једно битно питање за предузетништво а то је – да ли је пословни успех у Србији могућ и како; како је данас могуће остварити позитиван пословни резултат. Такоће, данас говоримо о још два битна сегмента за предузетништвo, а то је ученичко и омладинско предузетништво“, изјавила је Љубица Марковић, директорка Института за одрживи развој Пословног факултета Ваљево.

Програм је садржао три тематске целине и панел излагања: „Предузетник-правни основ пословања”, “Пословање и финансије” и „Иновативна подршка – бизнис иновациони центри и пословни инкубатори“.

Специјални гост Форума био је Душан Коруноски, саветник у Министарству привреде Републике Србије, који је је изјавио да Пролећни пословни форум у овој години спада у једне од најзначајнијих активности које се тичу промоције предузетништва и да је најважнија управо подршка људима који желе да постану предузетници.

На питање који су то најзначајнији сетови мера које држава предвиђа за подстицај предузетништва у Години предузетништва, Коруноски је одговорио: „Држава, наиме, субвенционише 25 посто куповине нових машина које се могу користити у производњи, или машина старих до 5 година, пет посто треба да инвестира сам привредник а 70 посто ће инвестирати односно кредитирати банке са најбољим условима, изабране на тендеру који ће бити завршен, надамо се, до средине априла. Залог за кредит ће бити сама машина, тако да је читав процес много једноставнији и неће захтевати залагање личне имовине. Основна наша идеја у овом случају била је да зановимо технолошки парк домаћих предузећа јер се на тај начин подиже њихова конкурентност. Један други програм који ће посебно значити локалним, мањим срединама јесте програм субвенција филмској индустрији, субвенционсаћемо кроз повраћај утрошених средстава код снимања филомва и ту првенствено мислимо на велике стране продукцијске куће које треба да дођу у Србију и запосле људе на локалу. ”

Према његовим речима, држава Србија планира да у овој години уложи за све ове подстицаје око 16 милијарди динара, од тога 4 милијарде је бесповратних а остало су кредитна средства и средства консалтинга. На питање да ли ће се нешто променити поводом тренутних превисоких пореза и доприноса на зараде,а који се крећу од 65 до 70 посто, Коруноски је одговорио: ” Већ имамо једну меру за новозапослене, а то је да за свака два нова радника која мала или микро предузећа запосле, рачунајући од 31. октобра прошле године, имају повраћај од 75 посто за порезе и доприносе”.

У оквиру прве радне теме говорио је и др Велисав Марковић, професор ПФ Ваљево, који је у својој књизи обрадио све проблеме са којима се сусрећу како дугогодишњи, тако и млади привредници. Он је нагласио да у Србији има преко 200.000 регистрованих предузетника који по статистичким подацима запошљавају преко 20 посто запослених укупно, а да у правној литератури постоји веома мало књига које могу помоћи предузетницима у њиховом раду. Као најважније савете проф Марковић је истакао поштовање прописа и удруживање предузетника.

Uspon
Back to top button