Информације

Против грипа вацинисано скоро 2.300 Ваљеваца

За месец дана, од краја септембра до краја октобра, против сезонског грипа вакцинисано је 2.289 Ваљеваца. Има још доста времена до уобичајене појаве грипа, вакцина има довољно, тако да ће сви заинтересовани Ваљевци моћи на време да се заштите.

Вакцинација се спроводи у амбулантама Дома здравља Ваљево, искључиво радним данима. У амбулантама Ново насеље и Пети пук вакцину могу да приме само грађани који ту имају здравствени картон, док сви остали треба да дођу у амбуланту Дома пензионера, која је опредељена за имунизацију против грипа (не ради редовне прегледе пацијената). Ту у свакој смени ради лекар са две сестре и није потребно да то буде изабрани лекар.

У амбуланти Дома пензионера вакцинација против грипа се обавља од 7 до 20 часова, У Новом насељу по распореду рада ове амбуланте, а на Петом пуку од 7 до 14 часова.

На располагању су тровалентна “Торвакс флу“ вакцина, намењена узрасту од 18 до 65 година, и четворовалентна „Ваксигрип тетра“ коју могу примити деца већ од навршених шест месеци, труднице и сви одрасли, укључујући и старије од 65 година. Имунитет се развија за две до три недеље и траје 6 до 12  месеци.

Препоручена је свим грађанима у појачаном ризику, а то су хронични пацијенти са кардиоваскуларним, плућним, дегенеративним и малигним болестима, дијабетесом, као и хроничним обољењима бубрега и јетре. Препорука се односи и на труднице, здравствене раднике, геронтолошке центре и установе социјалне заштите. Нежељене реакције су по правилу благе и пролазе спонтано, без икакве терапије, најдуже за три дана.

Вакцину против сезонског грипа не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, као и алергију на неку од компоненти вакцине.

За Дом здравља Ваљево у сезони 2022/23. опредељено је 5.300 доза, од чега су већина четворовалентне, које штите од два типа вируса А и два типа вируса Б сезонског грипа. Вакцине су дистрибуиране и сеоским амбулантама (доступне у данима када раде ове амбуланте) и Дивчибарама.

Uspon
Back to top button