Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Protivepidemijske mere

Komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović je saopštio da oboleli  koji su na lečenju, kao i njihovi kontakti koji su u kućnoj izolaciji, ukazuje da se virus nalazi u našoj sredini i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno kao da su svi oboleli ili sumnjivo oboleli i dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite. Prisustvo virusa u našoj sredini posebno ugrožava starije osobe i hronične bolesnike (bolesti srca i krvnih sudova, respiratorna oboljenja,šećerna bolest i osobe na citostatskoj i imunosupresivnoj terapiji).

Na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima za epidemije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju  pojavu i povećanje broja obolelih sprovodiće se sledeće  protivepidemijske mere:

  1. Nalaže se da u dozvoljeno vreme za izlazak se nose dostupna  lična sredstva zaštite (masku i rukavice). Ako  imate simptome  respiratorne infekcije (kašljete i kijate i/ili imate povišenu telesnu temperaturu ) izolujte se u kući dok ne dobijete bliže informacije od epidemiologa ili izabranog lekara. Ukoliko vam predlože da ostanete u kući neka vas neguje samo jedna osoba
  2. U kućnoj izolaciji češće provetravajte prostorije, brišite  i dezinfikujte nameštaj,predmete, radne površine i podove, perite ruke i pojačano održavajte ličnu higijenu.
  3. Nalaže se da, svi oni koji traže lekarsku pomoć u zdravstvenim ustanovama, nose dostupna sredstva lične zaštite (maske i rukavice).

* Sprovođenje naloženih mera se odnosi i na poslodavce koji su za svoje zaposlene bliže odredili mere zaštite.

Grad je blagovremeno pojačao čišćenje, pranje i dezinfekciju javnih površina , a posebno neposrednog okruženja zdravstevnih ustanova i najprometnijih objekata i iste će i dalje  sporovoditi, a po potrebi i pojačavati.

Epidemiološka situacija se prati, a mere će se prilagođavati aktuelnom trenutku.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!