Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Protođakon Ljubomir Ranković poklonio deo novčane nagrade za knjigu poezije Desanke Maksimović

Povodom 20. marta Dana grada Valjeva koji se obeležava u znak sećanja na taj dan 1804. kada su ustanici iz Valjevske nahije oslobodili grad od turskog nasilja i tako Valjevo postaje prvi slobodan grad u Beogradskom pašaluku. Zaslužnim pojedincima, privrednim preduzećima i društvenim organizacijama uručena su tradicionalne nagrade za doprinos i promociju Valjeva u minuloj godini.

Među nagrađenima se nalazi i protođakon dr Ljubomir Ranković osnivač i urednik Izdavačke ustanove „Glas crkve”. Njemu je pripala nagrada za životno delo. Primajući ovo priznanje dr protođakon Ranković je rekao da se zalaže da u Valjevu i dalje svoj doprinos treba da daju stručni i sposobni pojedinci, ali da osnov svega toga mora biti nagrađivanje kulturnih dostignuća.

Protođakon se odrekao dela svoje novčane nagrade u korist štampanja knjige poezije Desanke Maksimović čiji će spisak sastaviti đaci valjevske gimnazije. Takođe sredstva od ove nagrade će se upotrebiti i za izdavanje knjige povodom 25. godišnjice od kako se ova najveća srpska pesnikinja 20. veka upokojila.
J. Stojić/GZS

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!