Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Puno dece bolesno od virusne infekcije slične gripu

U poslednjih sedam dana na Pedijatriji Doma zdravlja beleži se veliki rast broja dece obolele od virusne infekcije slične gripu, i školskog i predškolskog uzrasta. Više ih je školskog uzrasta s obzirom da u prethodnom periodu dosta dece nije pohađalo vrtić zbog varičela (ovčjih boginja) pa zbog izostanka iz kolektiva nisu zaraženi ovim virusom, ali se očekuje povećan broj i kod dece predškolskog uzrasta, kaže dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo.

-Najčešći simptomi su: visoka temperatura, koja ide preko 39 stepeni pa i do 40 (traje tri-četiri dana, a nešto niža temperatura se može nastaviti do pet, pa čak i sedam dana); veća deca se žale na glavobolju, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima. Dosta ih ima i mučninu, mada većina nije povraćala. Radili smo i laboratorijske analize tamo gde smo smatrali da je neophodno, u kojima smo dobijali smanjen broj leukocita, što nam takođe potvrđuje virusnu infekciju. Preporučujemo roditeljima da budu strpljivi jer infekcija ne može da prođe za jedan dan. Naš savet je da prate svoje dete: ako je dobrog opšteg stanja, a to znači kada mu spadne temperatura da je aktivno, raspoloženo, zainteresovano za igru, lepo uzima obroke – onda mogu samo da im daju simptomatsku terapiju. To znači da im skidaju telesnu temperaturu antipireticima, koji ujedno smanjuju i bol, daju čajeve i druge tečnosti u granicama koje detetu prijaju, kao i voće i povrće. Ukoliko visoka temperatura traje, dete je neraspoloženo, otežano diše, počinje intenzivan kašalj, roditelj vidi da se dete neuobičajeno ponaša – to je znak da ga treba dovesti kod izabranog lekara na pregled.

Ova virusna infekcija u Domu zdravlja Valjevo za sada se tretira kao oboljenje slično gripu. Do sada je zvanično potvrđen  jedan slučaj gripa, kod dvogodišnje devojčice. Prognoza lekara je da će se viremija nastaviti u februaru, mada će raspust donekle ublažiti situaciju kod školske dece. Dr Valentina Marković kaže da često postoji pritisak roditelja da lekari prepišu antibiotike, ali da kod virusnih infekcija za tim nema potrebe.

-Kod virusnih infekcija korišćenje antibiotika može samo da pogorša osnovnu bolest, odnosno da dovede do komplikacija ili do rezistencije na antibiotik. Roditelji kažu: a šta ako se nešto iskomplikuje? Ne možemo unapred da lečimo nešto – bitno je propratiti dete, a svaki će lekar reagovati ako se razvije bakterijska infekcija.

Dr Marković preporučuje da roditelji preventivno ne vode decu u igraonice, na rođendane, slave, u kafiće, uopšte u prostorije sa puno ljudi gde može doći do razmene virusa.

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!