Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Radojičić: Poštujemo reč struke kada obnavljamo grad

– Radovi su vrlo zahtevni, recimo deo za pešačku zonu treba da se ukopa 70 centimetara, a 1,4 metra tamo gde će biti postavljen asfalt. Postoji procedura za različite slojeve i ona mora da se ispoštuje kako bi se dobio kvalitet i kako bi što duže trajao. Sa druge strane, saobraćaj ni na jednom ni na drugom mestu neće biti potpuno zaustavljen, već samo po jedna strana. Suštinski, svi želimo da rokovi budu kraći, ali ako struka tako zahteva, nemam nikakav razlog da im ne verujem – kazao je Radojičić gostujući u emisiji „150 minuta“

Govoreći o izgradnji „Tiršove 2”, on je istakao da potreba za novom dečjom bolnicom postoji poslednjih 30 godina i da je srećan što se ovaj projekat konačno realizuje.

– Juče smo održali prvi sastanak sa ljudima koji su na tenderu dobili da urade studiju izvodljivosti. Na tom projektu radiće stručnjaci jedne austrijske i jedne domaće firme, njena izrada trajaće devet meseci, nakon čega će biti raspisan tender za projekat i izvođenje radova. Prema procenama, radovi će početi 2020. godine i trajaće dve godine. Moram da podsetim da je protekle godine dosta novca uloženo i u postojeću zgradu klinike, obnovljena je fasada sa koje su nekada otpadali delovi, kupljena je nova medicinska oprema u vrednosti od preko šest miliona evra. Dakle, učinjeno je mnogo, ali da bismo zaista imali evropske i svetske uslove, potrebna nam je nova zgrada – „Tiršova 2” – istakao je Radojičić.

On je naglasio da će tokom izrade studije izvodljivosti biti primenjeni najsavremeniji koncepti, odnosno da će se celo projektovanje raditi u posebnom programu, kojim će se po izgradnji, a u slučaju neke popravke, tačno moći pratiti gde je nastao određeni problem.

– Moći ćemo da, ubacujući različite parametre, procenjujemo kakav će efekat imati određeni potez, kako u odnosu na samo lečenje tako i na zgradu. „Tiršova 2” doneće i novi koncept lečenja dece, naime manje vremena će provoditi u bolnici, gde će dobiti dijagnostiku i terapiju i potom ići kući. U bolnici će biti samo najteži pacijenti kojima je boravak neophodan i koji će biti lečeni uz pomoć najsavremenije tehnologije – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Kada je reč o gondoli koja će povezati Ušće i Kalemegdan, Radojičić je dodao da je važno ponašati se društveno odgovorno i misliti o bolnicama, osobama sa invaliditetom, osobama sa posebnim potrebama, ali da je takođe bitno napraviti ravnotežu između ulaganja u te oblasti i u privredu i turizam.

– Turizam se sve više razvija i veoma je važno da se kao grad što bolje pozicioniramo. Gondola će doprineti povećanju broja turista i sve što se uloži u infrastrukturu grada doprinosi i razvoju turizma. Gondola će biti na usluzi našim građanima i sigurno će imati pozitivnog efekta i na turizam – naveo je Radojičić i podsetio da je prošle godine zarada od turizma iznosila 800 miliona evra i izrazio nadu da će ove godine taj iznos biti milijardu evra.

Osvrnuvši se na temu Privatilišta, gradonačelnik je rekao da se ono već 20 godina nalazi na neadekvatnoj lokaciji, te da se dugo ljudi u gradu i republici bave tim problemom.

– Sada smo definitivno pri realizaciji, završeno je oko 97 odsto stvari i najkasnije u februaru će novi prostor biti otvoren. Prihvatilište nam je veoma važno jer toj deci potrebna je naša pomoć, kapacitet će biti značajno veći, oko 600 dece će moći da bude tu, a imaćemo i svratište za decu sa ulice – naglasio je Radojičić.

Govoreći o vrtićima u Beogradu, gradonačelnik je podsetio da se za poslednje dve godine drastično smanjio broj dece na listi čekanja.

– Do kraja godine otvorićemo vrtić u Altini, čiji je kapacitet 200 dece. Planiramo da u narednoj godini otvorimo još obdaništa i na taj način zbrinemo još oko 2.000 dece. Nadam se da idemo ka potpunom rešenju tog problema – zaključio je Radojičić.

https://info24.rs/2018/12/05/radojicic-postujemo-rec-struke-kada-obnavljamo-grad/

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!