Вести

Radojičić: Za Srbiju važno prijateljstvo sa Francuskom

Gradonačelnik Radojičić i ambasador Mondolini položili vence na spomenik Franšu d’ Epereu i istakli da prijateljstvo Srbije i Francuske mora da se jača i unapređuje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić i predstavnici potomaka oslobodilačkih ratova 1912–1920. položili su vence na spomenik francuskom maršalu Franšu D’Epereu na Autokomandi.

Svečanost je organizovana u ovkiru manifestacije „Dani slobode” kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Polaganju venaca prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je za Srbiju važno prijateljstvo sa Francuskom.

– Velika je čast da ispred spomenika Franšu D’Epereu šaljemo poruke o slobodarskom savezništvu Srbije i Francuske. Ne samo Srbija i Beograd, nego cela Evropa duguje veliku zahvalnost Maršalu  D’Epereu što danas živimo u slobodi. Koreni njegove borbe i danas se osećaju – rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je podsetio da je maršal D’Epere bio čovek izuzetnih vrednosti, koji je pomogao Srbiji i vojsci u najtežim trenucima za naš narod.

– Obeležavanje velikih istorijskih datuma, čuvanje tradicije je ulaganje u budućnost. Šaljemo poruku mladim ljudima da je to sistem vrednosti za koji se borimo. Pokoljenja koja dolaze neće zaboraviti žrtvu koju smo podneli da bismo mi danas živeli slobodno – zaključio je Radojičić.

Ambasador Mondoloni je rekao da je veoma počastvovan što kao predstavnik Francske u Srbiji prisustvuje svečanosti koja govori o prijateljtvu dva naroda. On je najavio da će 1. novembra, na stogodišnjicu oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, u Srbiju doći visoka delegacija Vojske Francuske, a 11. novembra predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće gost francuskog predsednika Emanuela Makrona povodom 100 godina od Dana primirija.

– Današnja svečanost pokazuje privrženost Srbije i Beograda za jednu epopeju francusko-srpkih trupa na Solonuskom frontu, kao i ulogu ovog izuzetnog oficira koji je osmislio i vodio operacije da se oslobodi Srbija. Maršal Franš D’Epere bio je ponosan što se nalazio na čelu savezničkih trupa – rekao je ambasador Francuske.

Mondoloni je pročitao odlomak iz „Opšte naredbe 89” od 12. oktobra 1918. godine,  u kojoj maršal veliča vojne poduhvate saveznika i vojne kvalitete srpskih vojnika. Potom je još jednom zahvalio Srbiji što čuva sećanje na maršala Franša D’Eperea.

– Naš zadatak je da očuvamo ovo nasleđe, a svet kome pripadamo je drugačiji od onoga od pre sto godina. Brojni izazovi zahtevaju našu budnost. Dugovečnost francusko-srpskog bratstva po oružju oličena je danas u angažovanju naših vojnika na očuvanju mira u Africi i Bliskom istoku, u službi očuvanja međunarodnog mira i Ujedinjenih nacija – zaključio je francsuki diplomata.

Svečanosti na Autokomandi prethodila je predstava Pozorišta „Dadov” u kojoj su glumci dočarali teške trenutke srpske i francuske vojske na Solunskom frontu.

Manifestacija „Dani slobode” traje do 1. novembra, a svaki dan je posvećen jednoj od zemalja saveznica Srbije u oba svetska rata.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/25/radojicic-za-srbiju-vazno-prijateljstvo-sa-francuskom/

Uspon
Back to top button