ВестиКултура

Razbijen mit: Šetnja sagoreva više kcal nego što se mislilo

Nova studija sprovedena na Južnjačkom metodističkom univerzitetu, pokazala je da se hodanje dosad potcenjivalo kao sagorevač kalorija, a novoutvrđena formula za izračunavanje potrošnje objavljena je u časopisu „Journal of Applied Physiology“.

Kako bi dobili formulu za predviđanje potrošnje kalorija tokom hodanja po ravnoj čvrstoj podlozi, istraživači su upotrebili postojeću literaturu i 10 naučnih radova objavljenih između 1960. i 2010.

Oni su utvrdili da su dosadašnji standardi u 97 odsto slučajeva potcenjivali kalorijsku potrošnju, jer nisu u obzir uzimali visinu i težinu čoveka.

„Što ste viši, to vam je potrebno manje energije po kilogramu telesne mase da pređete kilometar. U prevodu, sporije sagorevate kalorije dok hodate, za razliku od nekoga ko šeta istom brzinom, ali je niži“, objašnjava Piter Vejand, jedan od autora studije.

Pošto su utvrdili koje komponente su potrebne za tačno predviđanje, istraživači su napravili novu formulu:

Broj kcal koje sagorevate tokom jednog minuta = (0,035* vaša težina u kilogramima) + ((brzina^2/visina))*(0,029*težina u kilogramima)

Kako bi utvrdili brzinu hodanja, Vejand predlaže da koristite traku za trčanje, pedometar ili prosto štopericu dok prelazite poznatu razdaljinu.

„Sagorevanje kalorija je važno za zdravlje“, kaže Vejand. „Ipak, merenje sagorevanja nije baš precizno, jer su standardi uspostavljeni u vreme kada istraživači nisu imali dovoljno uslova za proučavanje“, kaže on

[hr style=“double“]Foto: Thinkstock .izvor B92 [hr style=“double“]

Uspon
Back to top button