Вести

Развој медијске писмености значајан за јачање слободе медија

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije Nino Brajović izjavio je danas da je resorno ministarstvo, shvatajući značaj medijske pismenosti u okviru Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period od 2011. do 2016. godine, predvidelo mogućnost uvođenja medijske pismenosti u sistem obrazovanja.

Brajović je, u obraćanju na Nacionalnom savetovanju o medijskoj i informacijskoj pismenosti, istakao da je zahvaljujući tom opredeljenju medijska pismenost dobila mesto u Zakonu o javnom informisanju i medijima, Zakonu o javnim servisima, ali i u zakonima o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i o obrazovanju odraslih.

U izradi nove medijske strategije, Ministarstvo kulture i informisanja značajnu pažnju posvetiće daljem institucionalnom razvoju medijske pismenosti, ukazao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, razvoj medijske pismenosti bitan je i za unapređenje dijaloga koji nam je veoma potreban u javnom životu i javnoj komunikaciji.

Razvoj medijske pismenosti je ne samo brana od kontaminiranog i neprofesionalno proizvedenog medijskog sadržaja, već i jedan od uslova unapređenja kulture informisanja i dijaloga u društvu, ocenio je Brajović.

On je podsetio na to da je resorno ministarstvo u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji sprovelo pilot kampanju za medijsku pismenost „Ako imaš nešto reci“ u devet srednjih škola širom Srbije.

Kampanja ukazivanja na značaj medijske pismenosti bila je namenjena ne samo srednjoškolcima, nego i nastavnicima i roditeljima, rekao je on.

Učenici, članovi školskih sekcija, predlagali su teme u oblasti medijske pismenosti, a uz pomoć profesora izradili su nekoliko novih, školskih sajtova, osavremenili školske časopise i proizveli nekoliko video formata.

Ova aktivnost nastavljena je drugim projektom, koji je finansirala Delegacija EU, a u okviru kojeg su učenici škola koje su učestvovale u programu jačanja medijske pismenosti posetili medijske kuće i institucije u nekoliko zemalja Evropske unije.

Projekat će biti nastavljen razvojem digitalnih platformi za komunikaciju sa mladima.

Brajović je podsetio na to da resorno ministarstvo od 2015. godine raspisuje poseban konkurs za sufinansiranje medijskih projekata za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

Jedan od programskih prioriteta konkursa jeste jačanje medijske pismenosti i za dve godine dva takva projekta podržana su sa približno četiri miliona dinara i realizovana u saradnji sa lokalnim medijima u šest srpskih gradova, podsetio je državni sekretar.

On je istakao da je razvoj medijske pismenosti važan za jačanje slobode medija, s obzirom na to da je njen cilj unapređenje kritičkog mišljenja i izražavanja.

Ipak, nikada ne smemo izgubiti iz vida da je sloboda medija garantovana Ustavom i da se to pravo ničim, pa ni promovisanjem konkretnih obrazaca medijskog postupanja od strane zainteresovanih grupa, ne sme ugroziti, zaključio je Brajović.

Uspon
Back to top button