ВестиИнформације

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija sutra u Mercator centru

U Mercator centru na Novom Beogradu sutra sa početkom od 11 sati se održava Regionalno takmičenje učeničkih kompanija na kome će 30 srednjoškolskih timova iz Beograda, Požarevca, Šapca, Kučeva, Valjeva, Smedereva, Krupnja i Ljubovije ponuditi svoje proizvode i usluge.

Članovi žirija ocenjivaće njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Kako se navodi u saopštenju Dostignuća mladih u Srbiji, učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Srbije.

a takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najboljih pet kompanija učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i jugoistočna Srbija). Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Beogradu.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Mercator centra.

Uspon
Back to top button