ВестиИнформацијеКултура

Samostalna izlozba meksičkog umetnika Herarda Vargasa Friasa u utorak, 30. maja 2017. godine u 20 časova.

[hr style=“double“]izvor:va1.rs foto:uv[hr style=“double“]

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ poziva vas na svečano otvaranje samostalne izložbe meksičkog umetnika Herarda Vargasa Friasa u utorak, 30. maja 2017. godine u 20 časova. Pred publikom će se naći 44 Vargasova umetnička rada i to će biti njegovo premijerno izlaganje u Srbiji i na evropskom kontinentu.

Herardo Vargas Frias (Gerardo Vargas Frías) je crtač, ilustrator i slikar, koji je svoj umetnički izraz formirao na Univerzitetu Verakrus u Ksalapi, jednom od meksičkih gradova sa najviše kulturnih aktivnosti. U toku 27 godina profesionalne karijere razne teme „defiluju“ njegovim radovima: sećanja na određene predele, razišljanja o anatomiji tela, životinje poput vepra i krave, koje su često prisutne u njegovom stvaralaštvu, imaginarni gradovi, zatim teme koje izranjaju kao konstante, poput aviona, letećih brodova, vazdušnih balona, vozova u pokretu, prozora, oblaka, mora, duvanje vetra, očiju značajnog pogleda, ili stepenica koje se pružaju u nebesa i gube se u oblacima. Herardo Vargas najčešće stvara nove „realnosti” spajajući elemente mora sa zemaljskim elementima, ili onima iz zvezdanog prostora. Brojni njegovi radovi sadrže scene koje se graniče sa fantazijom, a neretki su njegovi umetnički izrazi koji direktno upućuju kritiku društva.

 

Dela koja će biti prezentovana u Studiju datiraju iz različitih perioda Vargasovog slikarskog opusa. Publika će moći da vidi njegove radove iz perioda umetničkog sazrevanja (1996-2000), kao i kasnija dela nastala u periodu od 2010 i 2015. godine. Svakako, u izložbu su uvršteni u njegovi najnoviji radovi rađeni akrilikom na platnu i papiru, koji su nastali tokom prošle i ove godine.

 

            „Herardu Vargasu se ne nameće belilo praznog papira, on se nameće njemu. Započinje linije, otvara put i ne postoji ništa što ga može zaustaviti. U ovom procesu napreduje u pravcu u kom ga vodi intuicija. Zbog toga je njegov rad pun svežine i slobode. Njegovi umetnički radovi – crteži koje uglavnom radi tušem  – bliski su crtanju ilustracija. Osmislio je plakate i kalendare koji su slike sami po sebi i prevazilaze granice dokumenta, pa iako su štampani kao serigrafije, imaju karakter originalnog dela, a njihovi vlasnici ih mogu zadržati kao jedinstvene umetničke radove, nakon što ispune svoj cilj vremenske prolaznosti“, kaže u uvodnom tekstu kataloga koji prati ovu izložbu Eduardo Espinosa Kampos, poznati meksički likovni kritičar.

 

            Herardo Vargas Frias rođen je u Meksiko Sitiju, 1. oktobra 1971. godine. Diplomirao je grafiku i specijalizirao štampu na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Verakrus u Meksiku. Radi kao asistent na Institutu likovnih umetnosti Univerziteta Verakrus. Samostalno i grupno izlagao je crteže, slike, ilustracije, serigrafije i grafike u Meksiku, Argentini i Americi. Do sada je dizajnirao više od 100 plakata iz oblasti kulture i nauke, postere koji se bave promocijom kulturnih i institucionalnih aktivnosti, korice knjiga, kalendare, kao i brojne ilustracija objavljene u različitim nacionalnim časopisima. Realizovao je više od 30 grafičkih projekata, među kojima su projekat za Svetsku fondaciju za prirodu (WWF), vezan za konzervaciju i spasavanje reke Rio Konćos 2005. godine, kao i projekat Instituta za kulturu savezne meksičke države Čivava za izradu serigrafija i crteža povodom proslave stogodišnjice meksičke revolucije 2009. godine. Izradio je brojna loga i razvijao korporativni imidž za različite ekološke rezervate u meksičkoj saveznoj državi Verakrus. U koordinaciji sa upravom Instituta za likovne umetnosti Univerziteta Verakrus i Odsekom za dizajn, poslednje 4 godine učestvuje u kreiranju imidža Međunarodnog sajma univerzitetske knjige Filu. Više puta je učestvovao na Međunarodnim bijenalima plakata i grafike. Pored Univerziteta Verakrus, držao je predavanja na Univerzitetu Mićoakan u Galeriji David Alfaro Sikeiros. Bio je učesnik i Prve debate o grafičkoj umetnosti u gradu Morelia, prestonici savezne države Mićoakan. Na poziv Akademije lepih umetnosti Sokei iz Tokija 2015. godine, održao je predavanje na magistarskoj konferenciji i radio kao gostujući umetnik u radionicama grafike na ovoj prestižnoj japanskoj akademiji.

 

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2017. godine.

Uspon
Back to top button