Политика

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

Свим припадницима ромске популације Градски одбор Српске напредне странке Ваљево честита Светски дан Рома који се обележава 8. априла.

На првом Светском конгресу Рома 1971. године, између осталог, установљена је ромска химна и застава плаво-зелене боје са црвеним точком у средини који симболише напредак и покрет, али и бројне миграције Рома током историје. На ромском језику Ром значи човек. Положај на маргинама друштва, суочавање са озбиљним препрекама у остваривању основних права, сиромаштво, дискриминација и предрасуде годинама су чиниле свакодневицу ове структуре становништва. Одговорна политика Српске напредне странке учинила је пуно да се положај Рома побољша. Социјално укључивање Рома и Ромкиња препознато је као један од приоритета Владе Републике Србије у кључним стратешким документима процеса европских интеграција. Мере које је спровела наша држава побољшале су позицију Рома у Србији, те је ова етничка заједница све мање изложена негативним конотацијама.

Град Ваљево је посвећен процесу оснаживања Рома кроз пружање помоћи за адекватне услове становања, образовање, здравствену заштиту и социјалну укљученост. Ваљево има ЛАП за образовање Рома, а као посебно значајна активност издваја се стипендирање младих Рома и Ромкиња који постижу добре резултате у школовању. Ваљевски ромски предшколци су укључени у обавезни припремни предшколски програм, а ромски дечаци и девојчице од 7 до 15 година похађају основне школе. Посебна пажња посвећује се наставку школовања ромских ученика у средњим школама и на факултетима. Скупштина града Ваљева донела је ЛАП за унапређење становања Рома и Ромкиња у Ваљеву, ЛАП за запошљавање Рома и Ромкиња у Ваљеву и ЛАП за здравствену заштиту Рома и Ромкиња у Ваљеву, а градско руководство настоји да отвори нове перспективе за њихов квалитетнији живот.

У раду Савета и целокупног Градског одбора СНС Ваљево активно партиципирају и припадници ромске заједнице. Они покрећу иницијативе, дају предлоге и учествују у реализацији страначке политике, што нас чини јачим у заједничким напорима за још боље и успешније Ваљево. Градски одбор Српске напредне странке Ваљево ће наставити са поштовањем културе, традиције и права припадника ромске популације, као и са спровођењем свих мера за уважавање њихове једнакости и потреба за достојанственим животом, образовањем, радом, здравственом негом и политичким ангажманом.

 

Савет за националне мањине

Градског одбора Српске напредне странке Ваљево

Uspon
Back to top button