Вести

Сарадња са Русијом у области здравствене заштите

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром здравља Руске Федерације Михаилом Мурашком, изразивши захвалност на континуираној подршци и очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

Брнабић је, када је у питању унапређење здравственог система Србије, истакла да ће улагања у овај сектор остати један од кључних приоритета Владе, наводећи да ће подршка бити настављена, како кроз финансијску подршку, тако и улагања у иновације и дигитализацију овог система.

Представљајући резултате које ова земља остварује, министар здравља Руске Фердерације истакао је важност унапређења примарне здравствене заштите, подршке развоју иновација, као и дигитализације здравственог система, који даје изузетне бенефите.

Мурашко је нагласио да су за прецизнију дијагностику и ефикасније лечење пацијената неопходна улагање у производњу иновативних лекова.

Са делегацијом Руске Федерације у дводневној посети Србији бораве и представници најзначајнијих здравствених институција ове земље: Федералне државне буџетске установе (ФДБУ) „Националног медицинског истраживачког центра радиологије (НМИЦ), ФДБУ „НМИЦ онкологије Н. Н. Петров“, Руске дечије клиничке болнице, Руског националног истраживачког медицинског универзитета Н. И. Пирогов, „НМИЦ хирургије А. В. Вишњевскиј“, „Rusatom Healthcare“ – установе за развој и међународно пословање и Асоцијације руских фармацеутских произвођача.

Састанку је присуствовала министарка здравља у Влади Републике Србије Даница Грујичић, као и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко.

Uspon
Back to top button