Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Sedamnaestogodišnji tinejdžer kreirao je sajt koji svakog minuta ažurira relevantnim informacijama o koronavirusu. Njegov sajt do sada je posetilo 12 miliona ljudi

Avi Šifman (17) provodi većinu svog vremena kako bi ažurirao i poboljšao sajt ncov2019.live, koji je pokrenuo krajem decembra prošle godine, a koj automatski prikuplja informacije o koronavirusu iz pouzdanih izvora širom sveta.

Sajt se prvobitno ažurirao na svakih 10 minuta, a sada to radi svakog minuta radi pružanja statističkih podataka o broju potvrđenih slučajeva, ozbiljnije obolelih, umrlih, ali i oporavljenih – širom sveta, u svakoj zemlji, svakoga minuta.

Na sajtu se nalazi interaktivna Google mapa, Twitter feed, saveti za one koji planiraju putovanje, informacije o koronavirusu i prevenciji, te informacije o tome kako da se pripremite za karantin.

Počeo sam da radim na ovom projektu oko Božića, kada je bilo manje od 1.000 potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa – i svi su bili u Kini. Bilo je teško dobiti jasne, koncizne i precizne informacije o tome šta se dešava, a ja sam želeo nešto da uradim da bih popravio situaciju“, kaže ovaj srednjoškolac, koji istovremeno radi na raznim projektima kodiranja kako bi lakše savladao web tehnolgiju i olakšao prikupljanje potrebnih informacija.

Šifmanov sajt prikuplja informacije sa nekoliko različitih izvora, uključujući vladine zvanične organizacije (lokalne, nacionalne i internacionalne), kao i pouzdane medije. U svemu tome oslanja se na onlajn zajednicu. Ovaj samouki programer razvio je i kod koji proverava tačnost podataka.

Sve je automatizovano, ne moram ništa da unosim ručno. Web scraper radi čak i kada spavam“, objasnio je Avi, koji konstantno radi na poboljšanju svog sajta. U planu je da ga prevede na 30 jezika.

Dnevno dobijem oko 1000 poruka. Ljudi mi se zahvaljuju, mediji me zovu za intervjue, čak mi se javljaju neki doktori nauka sa predlozima koje informacije bih mogao da dodam“, kaže Šifman za Times of Israel.

Kada su mediji preneli vest o ovom momku, poseta na sajtu je rapidno skočila. Iako mu je trebalo mesec dana da dostigne prvih milion posetilaca, sada za samo 24 sata sajt poseti preko tri miliona ljudi.

Šifman planira da posle završene srednje škole putuje godinu ili dve kako bi učestvovao u hakatonima, i nada se da će jednog dana postati serijski preduzetnik. Kako kaže, ne radi ovo da bi zaradio novac već želi da bude kreativan i uticajan.

Želim da savladam nove veštine, želim da promenim svet. Ništa drugo me ne zanima. Želim da budem sledeći Avi Šifman“, zaključio je ovaj ambiciozni tinejdžer kojem je programiranje strast od ranog detinjstva.

Kao najstarije dete u porodici, čija je majka lekar, a otac biolog, Avi je često menjao prebivališta tokom detinjstva. Živeo je u Izraelu, Velikoj Britaniji, Irskoj i u šest država SAD. Interesovanje za kodiranje javilo se već sa sedam godina, a sve što danas zna Avi je sam naučio na internetu i pomoću onlajn udžbenika.

Zahvaljujući svom sajtu za praćenje koronavirusa dobio je nekoliko poslovnih ponuda, ali ipak nije zaboravio osnovnu svrhu projekta, a to je da pomogne ljudima i spreči širenje panike kako se virus globalno širi.

izvor:https://www.originalmagazin.com/

Foto: https://ncov2019.live

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!