Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Sednica Skupštine grada Valjeva o nagradi grada Valjeva i programima javnih preduzeća i ustanova

Tridesetprva sednica Skupštine grada Valjeva održana je danas, usvajanjem dnevnog reda, koji čine odluke o nagradi grada Valjeva za 2018. godinu, kao i programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova, ali i niz ostalih važnih odluka vezanih za funkcionisanje grada.

Obornici su prihvatili predlog Komisije za dodelu nagrade grada Valjeva, kojom je predsedavao dr Ljubomir Pavić i koji je i obrazložio predlog Komisije.

I  NAGRADE ZA NAJVREDNIJA  DOSTIGNUĆA  U  POJEDINIM  OBLASTIMA              

 1. U oblasti privrede: Porodičnoj KOMPANIJI „BOSIS“ iz Valjeva.
 2. U oblasti poljoprivrede: DRAGOLJUBU (Milana) DRAGOJLOVIĆU diplomiranom agronomu u penziji.
 3. U oblasti obrazovanja i vaspitanja: OSNOVNOJ ŠKOLI „ANDRA SAVČIĆ“ iz Valjeva.
 4. U oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata: STEFANU Ž.MITROVIĆUdipl.ing.građevine
 5. U oblasti nauka,inovacije i pronalazaštvo: DR DUŠANU RUŽIČIĆU iz Valjeva
 6. U oblasti zaštite životne sredine: DR BRANKI MIHOLJČIĆ
 7. U oblasti medicine i brige o zdravlju: DR NEBOJŠI STOJAKOVIĆU
 8. U oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada: MILINKU JOVIĆU protojereju-stavroforu
 9. U oblasti humanost: UDRUŽENJU “RODI SE NA LEPOM MESTU“ i   DR NENADU DIMITRIJEVIĆU
 10. U oblasti umetnosti i kulture: LJILJANI ISIDOROVIĆ  iz Valjeva
 11. U oblasti čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja: KUD „ĐERDAN“ uz Valjeva
 12. U oblasti informisanje i društveno angažovanje: JOVANU STOJIĆU novinaru.
 13. 13. U oblasti sporta : MAŠI CVETKOVIĆ, učenici

 

 I I.  SPECIJALNE NAGRADE

. DR MIROSLAVU MIŠI SREĆKOVIĆU za životno delo

Dr Miroslav Miša Srećković je profesionalnim i društvenim angažovanjem kako u minulim tako i ovoj godini dao veliki doprinos afirmaciji, ne samo Valjeva, već i valjevskog kraja u svim oblastima na prostorima Srbije, ali i bivše Jugoslavije.

 1. DRUŠTVU ISTRAŽIVAČA“ VLADIMIR MANDIĆ-MANDA“, iz Valjeva za afirmaciju grada.

Društvo istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ je organizacija koja ove godine obeležava pola veka svog postojanja i veoma uspešnog i plodotvornog rada. Za pedeset godina postojanja, u radu Društva istraživača učestvovalo je oko petnaest hiljada mladih ljudi koji su u ovoj organizaciji produbili svoju ljubav prema nauci i boraveći u prirodi naučili da je čuvaju i o njoj brinu. Generacije devojaka i mladića su u okrilju Istraživača kvalitetno provodili svoje slobodno vreme, osmišljavajući ga tako da mnogo toga nauče i pripreme  se  da budu uspešni studenti, a kasnije i značajni profesionalci u mnogim delatnostima.

Na sednici Skupštine grada Valjeva je izmenjen i dopunjen Plan generalne regulacije za turistički centar Divčibare, koji se se odnosi na namenu „Sportskog kompleksa  i objekata“. Cilj izmene plana je definisanje procenta zauzetosti parcele tako da se omogući izgradnja zatvorenih sportskih terena (sportskih hala) nezavisno od procenta zauzetosti parcele objektima sa pratećim komercijalnim i smeštajnim kapacitetom.

Odbornici su usvojili odluku kojom se uspostavlja saradnja sa gradom Sočijem, Krasnodarska Pokrajina,  iz Ruske Federacije. Grad Valjevo i Grad Soči sarađivaće u uspostavljanju prijateljskih i partnerskih veza u kulturi, umetnosti, sportu, privredi i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Data je saglasnost na program poslovanja JKP „Vidrak“ i „Vodovod-Valjevo“ za 2019. godinu, kao i set odluka koje se odnose na poslovanje „Vodovoda“. Usvojeni su programi poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“ za 2019. godinu, a data je saglasnost ovom preduzeću na korišćenje programa subvencija iz budžeta grada Valjeva. Odbornici su se saglasili sa statutom JKP „Toplana-Valjevo“ i programom poslovanja „Agrorazvoja-valjevskih dolina“. Usvojen je izveštaj o sprovedenim merama poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2018. godini, kao i program iz ove oblasti za 2019. godinu. Usvojen je pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu i korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi. Prihvaćen je program poslovanja JKP „Polet“ za 2019. godinu, kao i program korišćenja subvencija iz budžeta grada Valjeva za ovu godinu.

Usvojen je izveštaj o izvršenju godišnjeg plana rada za Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“ za prošlu i plan za ovu godinu. Odlukom o mreži javnih predškolskih ustanova i osnovnih škola, mrežu javnih osnovnih škola čini 15 javnih osnovnih škola, čija delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja se obavlja u sedištu i 30 izdvojenih odeljenja za obrazovanje učenika od prvog do četvrtog, odnosno osmog razreda. Od ukupno 15 javnih osnovnih škola na području grada Valjeva, kriterijume minimalnog broja učenika i odeljenja ispunjava sedam gradskih matičnih osnovnih škola, dok kriterijum od 480 učenika ne ispunjava osam matičnih škola na seoskim područjima, od kojih dve osnovne škole „Ilija Birčanin“ Stave i „Prota Mateja Nenadović“ Brankovina ispunjavaju drugi propisani kriterijum, a to je minimum 16 odeljenja.

Data je saglasnost na programe rada Centra za socijalni rad „Kolubara“, Doma zdravlja, Apotekarske ustanove „Valjevo“, Narodnog muzeja Valjevo, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, Centra za kulturu, Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, Međuopštinskog istorijskog arhiva, Ustanove za fizičku kulturu „Valis“, Turističke organizacije Valjevo, REC „Eko-Tamnava“. Saglasnost Skupštine grada su dobile i odluke o dimničarskim uslugama i o pogrebnoj delatnosti.

Usvojen je program korišćenja sredstava za preuzimanje preventivnih mera za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i naknada za korišćenje javnih površina. Usvojen je izmenjen i dopunjen plan kapitalnih investicija od 2018-2020. godine, kao i Lokalni plan akcije za decu.

Na ovoj sednici, konstatovana je ostavka Gorice Božić, a novi odbornik je Milomir Ćirić.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!