ВестиКултура

Školski dan na Sajmu knjiga

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i 49. Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava graja se čuje na svakom koraku, a halama je teško proći zbog gužve, koja je uobičajna za Školski dan.

Hale Beogradskog sajma ispunili školarci, koji su organizovano došli sa svojim nastavnicima i učiteljima.

Školski dan na Sajmu knjiga zvanično je otvorila Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je poručila školarcima da su im danas otvorena vrata u svet znanja i mašte i da ponesu sa Sajma knjigu koju će zauvek zatvoriti u svojim srcima.

Grujić je naglasila da su na Sajmu knjiga na delu obrazovanje i vaspitanje sjedinjeno kroz najlepši oblik – knjigu.

“Vaspitanje putem poezije je vaspitanje za humani svet. Stihovima Branka Miljkovića rečeno: Jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći. Poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima…”, rekla je Grujić.

Ona je naglasila da je dečija poezija najradikalniji oblik sučeljavanja humanističke sa tehničkom civilizacijom.

“Svet mašte suprostavlja se svetu u kome vladaju mašine, brojevi i profit. U poeziji, ritam poetskog kazivanja prati ritam pulsiranja ljudskosti. Igra rečima igra je duha, emocija, čula i sve to u obliku zvanom knjiga”, rekla je Grujić.

Ona je podsetila da u dečijoj mašti ružno biva pobeđeno lepim, zlo ljubavlju, a svet mašte postaje svet moguće budućnosti.

“Vaspitanje putem poezije je vaspitanje za humani svet. Neka bude da je dečija poezija vrhunaska umetnost stvaranja humanog sveta, a otkrivanje i stvaranje ljudskog projektuje se u dečiju maštu”, rekla je pomoćnica ministra.

Grujić je pročitala pesmu jedne učenice petog razreda koju je ona uputila pesniku Ljubivoju Ršumoviću: “Pokucao si na vrata naših srca i mi smo ih otvorili. Ušao si unutra i čudo učinio. Naša si srca oplemenio ljubavlju, radošću i razumevanjem ispunio, u najbogatiju riznicu pretvorio. Mi smo vrata zatvorili i zauvek te zadržali”.

Izdavači su kao i prethodnih godina pripremili sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim predavačima.

Otvoren program „Znanjem do cilja“ na Sajmu obrazovanja

Član Gradskog veća Beograd Dragomir Petronijević i glumac Miodrag Radonjić otvorili su pred grupom beogradskih školaraca program „Znanjem do cilja“ u okviru Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava.

Petronijević je u izjavi naglasio da radionice „Znanjem do cilja“ postoje i funkcionišu već četiri godine.

„Te radionice motivišu ljude da postanu preduzetnici. U ovom slučaju, pred beogradskim školarcima predstavićemo sve programe Nacionalne službe za zapošljavanje, Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije, Sekretarijata za privredu grada Beograda… U odnosu na uobičajne radionice koje držimo u Skupštini grada Beograda, ove ovde na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava usmerene su na mlade ljude od 18 do 21. godine. Obraćamo se studentima ili đacima završnih godina srednjih škola koji žele da postanu preduzetnici“, kazao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, cilj radionica je između ostalog da se mladim ljudima koji imaju ideju predstavi okviri finansiranja njihovioh projekata.

„Svako ko je zainteresovan da pokrene neki posao dobiće informaciju na koje sve načine može da dobije sredstva od Vlade Republike Srbije i Grada Beograda. Predstavnici 60 kompanija koji su dobili sredstva za započinjanje posla i uspešni mladi ljudi razgovaraće u narednih pet dana o izazovima, problemima i uspehu u preduzetništvu, kako je to biti sam svoj gazda, otvoriti nova radna mesta i zaposliti neke ljude“, kazao je Petronijević.

On je podsetio na dobru praksu vezanu za Naučno-tehnološki park.

„To zdanje je nekada bilo “zgrada duhova“, a danas je fabrika ideja“, kazao je Petronijević.

Glumac i producent Miodrag Radonjić kazao je beogradskim školarcima da su strast i istrajnost najvažniji za ostvarivanje bilo kakve ideje.

„Proces preuzimanja stvari u sopstvene ruke, kako se to kaže, ume da bude vrlo neizvestan i dugačak, ali ako verujete u sebe i to što radite, ništa nije nedostižno“, kazao je Radonjić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/25/skolski-dan-na-sajmu-knjiga/

Uspon
Back to top button