ВестиИнформацијеПолитика

Скупштина усвојила буџет за 2017. годину (foto+video)

Na današnjoj sednici Skupštine grada Valjeva usvojena je Odluka o budžetu grada Valjeva za 2017. godinu. Planirani su prihodi i primanja sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu 2.941.500.000 dinara i 224.671.200 dinara prihoda iz ostalih izvora. Najveći deo prihoda planiran je od prihoda od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit u iznosu od 1.218.300.000 dinara. Između ostalog, porez na imovinu je planiran u iznosu od 469.500.000 dinara. Zbog većeg broja obuhvata poreskih obveznika i terenske kontrole podataka iz poreskih prijava očekuje se povećanje prihoda po osnovu poreza na imovinu.

_dsc0070

U ime predlaga, budžet je obrazložila načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Jelica Stojanović koja je rekla da su predlogom Odluke o budžetu grada Valjeva za 2017. godinu planirani rashodi i izdaci u iznosu od 2.941.500.000 dinara, kao i 224.671.200 dinara rashoda i izdataka iz drugih izvora. Planirana masa sredstava za plate po ovoj odluci je projektovana u skladu sa uputstvom za pripremu Odluke o budžetu lokalne vlasti za 2017. godinu i projekcijama za 2018. i 2019. godinu, koje je doneo ministar nadležan za poslove finansija.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je istakao da je budžet podsticajni, pre svega u otvaranju novih radnih mesta.

_dsc0035

„Odvojen je novac za Industrijsku zonu, kupićemo dodatno zemljište u skladu sa onim što nam zakon dozvoljava. Budžet je podsticajan u oblasti sporta, izdvojili smo veća sredstva za programsko finansiranje sportskih klubova. Rekonstruisaćemo tribine na stadionu na Pećini, pokušaćemo da oživimo strelište. Odvojili smo sredstva i spreman je urbanistički projekat, tako da ćemo odmah 4. januara krenuti da realizujemo sve ono što smo budžetom zacrtali. Podsticajan je budžet i u oblasti turizma. Odvojili smo sredstva za Divčibare i Petnicu, a to je preko 60 miliona dinara.

 

_dsc0060 Podsticajan je budžet i u kulturi, jer smo inicijalno krenuli sa formiranjem profesionalnog pozorišta i svega onoga što veći gradovi poput Kraljeva, Šapca imaju. Podsticajan je i u oblasti školstva, pre svega u formiranju Međuregionalnog informacionog centra. Ova vlast treba da bude usredsređena na projekat puta koji će nas spojiti sa Nepričavom i auto-putem ka Čačku i Preljini. Treba da bude usredsređena na Industrijsku zonu, gde se, kako je rekao premijer Aleksandar Vučić, planira dovođenje velikog investitora koji će otvoriti fabriku za preradu voća i povrća. Tu će biti zaposleno do 350 ljudi. „Krušik“ i dalje radi dobro, šta god ko mislio i radiće i dalje. U oblasti turizma očekujemo nova zaposlenja, pre svega na Divčibarama. Ima nagoveštaja da će biti obnovljena neka beogradska odmarališta i da će ljudi koji već posluju na Divčibarama primiti nove radnike. U tom cilju smo subvencionisali autobuski prevoz na Divčibare“, rekao je gradonačelnik.

_dsc0021

On se osvrnuo i na primedbe odbornika u vezi suficita. „Navešću primer grada Kragujevca, koji se pre par dana zadužio sa 23 miliona evra i to je najveće zaduženje ovog grada do sada. Što se tiče rebalansa, oni moraju pratiti onu dinamiku trošenja sredstava, a pre svega život koji neprestano teče. Na primedbe da nemamo viziju, odgovaram da nemamo viziju, ali imamo jasan plan i ciljeve. O vizijama smo se naslušali od 2004. godine. Povećavamo broj zaposlenih. Što se tiče predloga za smanjenje poreza, to spada u domen jeftinih političkih poena. Porezi su takvi kakvi su, a intencija Vlade Srbije je da se porezi i doprinosi moraju plaćati.

_dsc0020

Na primedbe oko zagađenja vazduha, odgovaram da Valjevo nije Černobilj i nemamo ekološku katastrofu. Taj problem se proteže unazad decenijama. Mi možemo da se kao gradska vlada pozabavio onim gorivima koji se koriste u privatnim domaćinstvima. Postavlja se pitanje da li je moguće ograničiti šta će narod da kupuje, jer narod kupuje ono što je najjeftinije za grejanje. To ostaje jedan problem i možda se čini da su sredstva za ekologiju mala, ali ostaju fondovi Evropske unije, pogotov za ekologiju, gde ćemo od 4. januara spremno aplicirati za svaki projekat, ako i za sve projekte za unapređenje zdravlja“, rekao je gradonačelnik.

_dsc0076

On je naglasio da će se u 2017. godini završiti davno započeti projekti, poput nove škole u Brđanima.

_dsc0146

„Upravo otvaranje Međuregionalnog centra daje dodatnu svrhu i značaj otvaranju te škole. Pozvao bih odbornike da glasaju za budžet i da sa više vere i optimizma gledaju u sledeću godinu“, zaključio je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Na današnjoj sednici usvojene su izmene odluke o komunalnim taksama, naknadama za rad Gradskih uprava, plana komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture, generalne regulacije „Sever“, kao i o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica. Izmenjena je odluka o radnom vremenu, o javnim parkiralištima, korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, dopunjen je Lokalni akcioni plan o obrazovanju Roma. Data je saglasnost na programe poslovanja javnih preduzeća „Toplana“, „Vodovod“ i „Vidrak“. Usvojena je i odluka o uspostavljanju saradnje Valjeva sa opštinama u slivu reke Kolubare.

izvor:www.valjevo.rs

 

Uspon
Back to top button