ВестиИнформацијеПривреда

Sledi povećanje plata i penzija, veće nego ikad!

[hr style=“double“]izvor:informer.rs foto:tanjug.rs[hr style=“double“]

– Iz naseg ugla veliko, iz ugla naroda nikad dovoljno, ali najveće do sada – poručio je.

 On je rekao da je u martu prosečna plata u Srbiji bila 391 evro, a da pre kraja godine treba da bude 430 do 440 evra.

Odgovarajući na pitanje novinara o suficitu u budžetu i mogućnostima za povećanje plata i penzija u vezi s tim, premijer je rekao da će to biti vise nego do sada.

– Za to postoje brojni razlozi, pre svega to sto smo štedeli, zaradili, sto su ljudi bili strpljivi i trpeljivi, a brojke o suficitu to nedvosmisleno potvrduju Ti su podaci bolji nego oni koje je prethodni put saopštio, a taj je novac uštedjen i narod će, porucio je, od toga polako početi da ima koristi – rekao je.

Naravno, primetio je, dobijaće samo ono sto je zaradio, jer ništa ne može da padne s neba.

Premijer je obišao danas Rudarski basen Kolubara, Polje D u Medoševcu, gde je razgovarao sa radnicima i poželeo im srećan Praznik rada, uz zahvalnost što su, kako je rekao, uvek bili tu za svoju državu.

„Hvala vam, kada god je bilo teško bili ste tu za svoju državu“, rekao je Vučicih koji je u Kolubaru došao sa ministrima energetike, rada i privrede, Aleksandrom Antićem, Aleksandrom Vulinom i Goranom Kneževićem, kao i vršiocem dužnosti direktora EPS-a Miloradom Grčićem.

Vučić je naveo da se danas u Kolubari razgovaralo o tome kako da se ubrzaju procedure oko javnih nabavki, ali i o regulisanju statusa radnika koji su na privremeno-povremenim poslovima.

Premijer i izabrani predsednik Srbije je radnicima preneo da se razgovara i o zaštiti na radu, te nabavci bolje opreme.

Olakšaćemo i javne nabavke u nartednih sto dana, što je važno za radnike, a važno je i zbog zamerki koje smo imali EPS-u i Ministarstvu, jer želimo da se ppodigne nivo prozividnje struje, ali i uglja.

„Namera je da proizvodnja uglja pređe 28 miliona tona, da stignemo proizvodnju iz 2016“, porucio je premijer.

Prema njegovim rečima, da bi godišnji rast BDP bio 3 odsto, u naredna tri kvartala

mora biti 3,7 procenta.

On je preneo da je sa sindikatom bilo reči i o tome da radnici na privremeno povremenim poslovima dobiju stalni radni odnos.

Dobro je, kaže, što je nezaposlenost pala na 13 procanata, a cilj je da za dve godine padne i ispod 10 odsto, odnosno ispod proseka zemalja EU.

On je podsetio da je sa radnicima bio i kada je uklanjana voda sa kopa Tamnava i danas, na praznik, i da vodi računa o njihovim interesima i portrebama, u skladu sa mogućnostima.

Razmišlja se, na primer, o daljem povećanju minoimalne cene rada, koja je, pdosetio je, sa 121 povećana na 130 dinara po satu rada, a namera je da se još poveća, ali mora da se razgovara i sa poslodavcima, na Socijalno-ekonomskom savetu.

Uspon
Back to top button