ВестиПолитика

SNS: SKUPŠTINA STRANKE – POPODNE SVEČANA AKADEMIJA

Vučić predsednik SNS-a do izbora, izabrani novi potpredsednici

Beograd — Srpska napredna stranka obeležava 13 godina od osnivanja stranke i tim povod će u popodnevnim satima održati svečanu akademiju.

Pre svečane akademije, SNS održava izbornu skupštinu stranke, koja će biti zatvorena za javnost.

U Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu, počela je izborna skupština Srpske napredne stranke, na kojoj će biti usvojen Izveštaj o radu SNS, programska načela stranke i izabrano rukovodstvo.

Skupštinom predsedava lider SNS Aleksandar Vučić, koji članovima stranke predstavlja izveštaj o radu.

Na početku obraćanja rekao je da će pokušati da realno sumira rezultate koji su postignuti i ukaže na probleme sa kojima se stranka suočavala.

sns 1

Članovi stranke dočekali su predsednika Vučića aplauzom kada je ulazio u halu. Skupštini stranke, između ostalih, prisustvuju članovi stranke Ana Brnabić, Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Tomislav Momirović, Goran Vesić, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Irena Vujović, Miloš Vučevih, Marko Ðurić, Marija Obradović, Aleksandar Šapić, Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković, Zoran Ðorđević…

Skupštini prisustvuje 3.690 delegata, od ukupno 4.000. Skupština SNS održava se iza zatvorenih vrata, a na njoj će, prema dnevnom redu, biti razmatrana i usvojena i politička načela te stranke, koja su u petak predstavili Ana Brnabić, Siniša Mali i Aleksandar Šapić.

Kako pišu Novosti, izabrani su novi potpredsednici Srpske napredne stranke: Ana Brnabić, Siniša Mali, Nevena Đurić, Vladimir Orlić, Miloš Vučević, Marko Đurić i Aleksandar Šapić.

Takođe, Predsedništvo stranke je sa tridesetak članova povećano na 100, a Glavni odbor imaće više od hiljadu članova.

Vučić predvodi SNS do izbora

„Jednoglasna odluka svih članova SNS, svih mesnih, gradskih odbora bila je da predsednik Aleksandar Vučić nastavi i da bude jedini kandidat za predsednika SNS-a“, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odbio je da prihvati jednoglasan predlog svih članova te stranke i ponovo se kandiduje kao jedini kandidat za predsednika SNS-a, kazala je od danas potpredsednica te stranke Ana Brnabić.

Kako je navela nakon završene pete izborne skupštine SNS-a, pronašli su kompromisno rešenje koje podrazumeva da Vučić predvodi SNS do izbora u aprilu nakon čega će biti održana vanredna skupština na kojoj će biti izabrani predsednik i zamenik predsednika SNS-a.

Politička načela stranke u petak uveče su predstavili članica Predsedništva SNS i poverenica stranke za Beograd, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kako je tokom predstavljanja političkih načela navela Brnabić, politika SNS se zasniva na četiri postulata, a jedan od njih je da, u i o Srbiji, odlučuju samo njeni građani.

Takođe, navela je da prvi postulat podrazumeva stalno jačanje i to političko, društveno, ekonomsko, ali i globalno jačanje Srbije. Prema njenim rečima, drugi postulat politike SNS je državna stabilnost, treći puna samostalnost u odlučivanju, dok je četvrti postulat saradnja.

„Mi odlučujemo za nas. Imamo prijatelje i partnere, ali u Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani“, naglasila je Brnabić i kada je reč o saradnji istakla da je cilj evropska integracija, ali i otvorenost saradnje sa svim našim partnerima koji Srbiji mogu doneti dobro.I ministar finansija i funkcioner SNS-a Siniša Mali govorio je o političkim načelima SNS-a, ali i brojnim rezultatima koje je ta stranka postigla.

Siniša Mali predstavio je tom prilikom ekonomsku politiku Srpske napredne stranke.

„Ne možete uspešno da sprovodite politiku ukoliko nemate čime. Kada govorimo o ekonomskoj politici SNS i ekonomskim uspesima Srbije govorimo o snovima jednog čoveka, Aleksandra Vučića, koji je imao san da od razorene Srbije napravi ekonomskog lidera u regionu. Želimo da jačamo privredu, ekonomiju i da ubrzano podižemo životni standard građana Srbije i održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost“, kazao je Mali.

Ministar finansija najavio je da će od naredne godine minimalna zarada biti preko 300 evra, i dodao je da Srbije raste, uprkos svim izazovima.

Mali je naglasio da imamo stabilne, jake javne finansije, i istakao da imamo gotovo tri milijarde evra na računu.

„Pre desetak godina smo zaostajali za zemljama u regionu, a danas se takmičimo najuspešnijim zemljama u Evropi. Srbija je postala dominatna ekonomska sila u regionu.“

Na događaju je govorio i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić.

Šapić je naveo da su programska načela koja ima SNS proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina i naglasio da ako se nastavi ta politika još 10 godina, odnosno ako se nastavi sa ekonomskim, geopolitičkim i demografskim jačanjem naše zemlje, Srbija će biti na putu sa kojeg ne može da skrene.

Politički program SNS-a, odnosno načela političkog delovanja imaju 10 tačaka koje se odnose na stalno jačanje ukupne društvene stabilnosti Srbije, samostalnost zemlje, vođenje spoljne politike, odnosno politike izgradnje prijateljstva sa susedima i jačanja saradnje u međunarodnoj zajednici.

Takođe, načela se odnose i na ekonomiju u fokusu politike SNS, zatim demografski oporavak zemlje, obrazovanje kao temelj ubrzanog napretka i razvoja Srbije, očuvanje srpske kulture, jezika i identiteta, nultu toleranciju prema organizovanom kriminalu i korupciji, čistu i zdravu Srbiju i razvoj kulture političkog dijaloga u društvu.

izvor: B92

Uspon
Back to top button