Информације

Srbija je ekonomski i finansijski potpuno stabilna

Srbija je ekonomski i finansijski potpuno stabilna i naši makroekonomski pokazatelji su, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, na zadovoljavajućem nivou. I to je jedina istina.
Iako pojedini mediji to dovode u pitanje i osporavaju, naš BDP raste iz godine u godinu. Ako posmatramo period od 2012. do 2022. godine, videćemo da je 2012. godine BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, 2021. godine je bio 53,3 milijarde evra, a projektovano je da će ove godine iznositi oko 60,2 milijarde evra. Takođe, očekujemo da će naš BDP u apsolutnom iznosu 2023. godine iznositi oko 68 milijardi evra.
BDP po glavi stanovnika je 2012. godine iznosio 4.677 evra, a u 2021. godini 7.803 evra. Da li smo zadovoljni? Jesmo, ako se ima u vidu tačka sa koje smo pošli i da smo ostvarili značajan rast, ali i nismo, jer uvek moramo da težimo ka višem i boljem.
Činjenica je i da je Srbija u dve godine pandemije bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi sa privrednim rastom od 6,6 odsto BDP kumulativno. I ove 2022. godine, kada se pred našim očima piše nova istorija sveta, kada i mnogo jače ekonomije od naše klize u recesiju, ostvarujemo privredni rast, koji je u prvih devet meseci iznosio 2,9 odsto BDP.
Javni dug nam je pod kontrolom, na nivou od 55 odsto BDP, a nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 8,9 odsto koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine. Podsetiću da je nezaposlenost pre deset godina iznosila rekordnih 25,9 odsto.
Idemo dalje. Zaključno sa 10. decembrom imamo četiri milijarde i 95 miliona evra stranih direktnih investicija. To pokazuje da čak ni sada investitori nisu odustali od nas, već smo ostali atraktivna investiciona destinacija i lider u regionu u privlačenju SDI.
Čak i u godini svetske ekonomske krize, imamo novca za povećanje penzija od 20,8 odsto kumulativno, za povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, za povećanje plata vojnih lica za 25 odsto, i za povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto. Prosečna neto zarada za septembar iznosila je 639 evra, a pre deset godina je bila 331 evro. Takođe, sa predstojećim povećanjem plata i penzija, prosečna plata u decembru sledeće godine iznosiće 816 evra, a prosečna penzija 322 evra.
I kao što neki nisu verovali predsedniku Aleksandru Vučiću da će prosečna plata u Srbiji preći pet stotina evra, sada nam ne veruju da će do kraja mandata ove Vlade prosečna plata biti hiljadu evra, a penzija 430 evra. A hoće, jer svako obećanje koje smo dali smo i ispunili.
Uz sve navedeno, nastavljamo sa kapitalnim projektima koje smo započeli, i za njih imamo rekordna izdvajanja. Gradimo auto-puteve i brze saobraćajnice, pruge, metro, obnavljamo i gradimo škole, bolnice, domove zdravlja, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda…
Smatram i da novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i set novih fiskalnih pravila, potvrđuju da smo potpuno posvećeni daljem nastavku reformi u našoj zemlji.
Svi podaci koje sam naveo, ne mogu se osporiti, iako bi mnogi to želeli. Živimo u teškim, izazovnim vremenima. Ispred nas su, bojim se, još teža i izazovnija. Ali ne predajemo se, kao što nikada i nismo. Da li će biti lako? Naravno da neće, nismo ni rekli da hoće. Ali nemamo vremena za gubljenje. Nastavićemo da radimo i gradimo našu zemlju i da od nje pravimo bolje mesto za život svih njenih građana. I to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati.
Uspon
Back to top button