Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Srbija posvećena nastavku partnerske saradnje sa Misijom OEBS

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima Kvinte pri Misiji OEBS u Beču, koji su u poseti Srbiji u okviru regionalne turneje Zapadnom Balkanu.

Brnabić je zahvalila ambasadorima na poseti i podršci koju Misija pruža reformama u oblasti vladavine prava, zaštiti ljudskih i manjinskih prava, i naglasila je da će Vlada Srbije ostati posvećena nastavku reformi i regionalnoj saradnji.

Predsednica Vlade naglasila je da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, da zamrznuti konflikt nije rešenje i da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, čije je uspostavljanje dogovoreno Briselskim sporazumom.

Uprkos svim izazovima, nastavljamo da vodimo odgovornu politiku koja čuva stabilnost, mir i nacionalne interese naše zemlje, a za Srbiju je podjednako važno i pitanje bezrezervne zaštite i osiguranje bezbednosti pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, navela je ona.

Takođe, Brnabić je upoznala sagovornike sa trenutnim aktivnostima u vezi sa usvajanjem novog seta pravosudnih zakona, i istakla važnost svih aktivnosti i reformi koje se sprovode kako bi naše pravosuđe bilo efikasnije i u najboljem interesu građana.

Premijerka je dodala da Srbija pridaje veliki značaj promociji tolerancije i nediskriminacije, pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara.

Ona je podvukla da Srbija ceni i podržava rad Misije OEBS-a u našoj zemlji sa kojom ima partnersku saradnju baziranu na međusobnom razumevanju, i izrazila očekivanje za nastavak takvih odnosa.

Ambasadori Kvinte su naveli da je Zapadni Balkan izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i istakli značaj nastavka postizanja konkretnog napretka u dijalogu sa Prištinom uz podršku EU, i podršku svih pet zemalja.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su ambasadori Francuske Kristin Fages, Nemačke Gesa Braeutigam, Italije Stefano Baldi, Velike Britanije Nil Buš i Sjedinjenih Američkih Država Majkl Karpenter.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!