Вести

Стручне обуке у ИТ области за незапослене и особе са инвалидитетом

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i direktor kompanije „Samsung elektroniks“ za Adriatik regiju Tae Hvan Hvang potpisali su danas Sporazum o strateškoj saradnji.

Vulin je, nakon potpisivanja ovog sporazuma u Palati Srbije, objasnio da taj dokument predviđa program obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za nezaposlene i osobe sa invaliditetom.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ), nezaposleni mladi u Srbiji dobiće priliku da se obuče za kodiranje savremenih aplikacija za mobilne uređaje, tablete, TV ili kompjuterske platforme, kao i za druge napredne IT profile, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, to će im omogućiti da, zahvaljujući novim veštinama, povećaju svoju konkurentnost i šanse za zaposlenje.

Siguran sam da je ovo primer i ostalim kompanijama koje imaju potrebu da učestvuju na našem tržištu da nam pomognu da naši ljudi usvoje odgovarajuća znanja i samim tim dođu što pre do posla, istakao je Vulin.

On je, kada je reč o stanju na tržištu rada, rekao da i dalje postoje pozitivni trendovi, kao i da je od 1. januara do 31. marta, na osnovu obavezne evidencije u registru socijalnog osiguranja, bilo 61.320 slučajeva zapošljavanja sa evidencije NSZ, što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, u istom periodu prijavljen je 991 slučaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa evidencije NSZ, što je povećanje od čak 20,4 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, zaključio je Vulin.

Hvang je ukazao na to da je kompanija „Samsung“ izuzetno posvećena brojnim programima korporativne društvene odgovornosti u oblasti obrazovanja i nezaposlenosti.

On je ocenio da će pomenuti sporazum i projekat „Samsung smart akademija“ pružiti kvalitetnu stručnu obuku mladima, nezaposlenima i osobama sa invaliditetom, što će im pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada.

Cilj projekta „Samsung smart akademija“ jeste razvoj kompetentnosti i povećanje zaposlenosti mladih i osoba sa invaliditetom u Srbiji, u skladu sa prioritetima nacionalne politike zapošljavanja.

[hr style=“double“]srbija.gov.rs[hr style=“double“]

Uspon
Back to top button